sursa foto:  Facebook

Metroul din București, dat peste cap în următoarele luni. Încep lucrările pe cea mai aglomerată magistrală

Joi, 21 martie 2024, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că cea mai aglomerată magistrală a metroului bucureștean va fi modernizată cât de curând. Cum vor fi afectate miile de călători care folosesc zilnic acest mijloc de transport. 

Cum traficul rutier în Capitală este un adevărat calvar, mulți bucureșteni preferă să se deplaseze cu ajutorul metroului. Astfel, mii de persoane circulă zilnic cu acest mijloc de transport, care oferă deplasarea cu rapiditate în aproape orice colț al orașului.

(CITEȘTE ȘI: Trafic de droguri cu ajutorul Poștei Române. Legea care-i protejează pe cei care au pus la punct metoda)

O importantă magistrală a metroului bucureștean va fi modernizată

La începutul ședinței de Guvern, Marcel Ciolacu a anunțat că se va finanța un proiect în valoare de aproximativ 1 miliard de lei pentru modernizarea magistralei de metrou Berceni-Pipera. Lucrările ar putea începe în luna iunie a acestui an, după alegerile locale. Totodată, premierul nu a ratat ocazia de a face și câteva ironii la adresa primarului Nicușor Dan, care în cursul săptămânii trecute a explicat de ce a refuzat să preia metroul de la Ministerul Transporturilor. Mai exact, acesta a subliniat că nu are încredere într-un Guvern care nu a fost corect „cu subvenția la termie”.

„Astăzi, avem pe listă şi o investiţie foarte importantă pentru bucureşteni. Modernizăm cea mai aglomerată magistrală de metrou Berceni – Pipera. Este un proiect de aproape 1 miliard de lei, finanţat mai ales din bani europeni. Am văzut că, recent, domnul Nicuşor Dan a recunoscut că nu e pregătit să preia metroul la Bucureşti, aşa că sperăm ca, din iunie, Bucureştiul să aibă un primar capabil, care să convingă Guvernul că vrea şi poate gestiona acest serviciu public esenţial unei capitale europene”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ce subvenții a estimat Metrorex pentru acest an

Conform documentelor oficiale, Metrorex a estimat pentru anul 2024 un necesar de 917 milioane de lei la capitolul subvenții. Pentru acest an, în proiectul de buget al Capitalei, de 10,5 miliarde de lei, este prevăzut un buget total de subvenții de 2,16 miliarde de lei.

Dacă Metrorex ar trece din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a Consiliului General al Municipiului București, cheltuiala totală pe subvenții ar crește la cel puțin 3,1 miliarde de lei. Această sumă ar reprezenta o creștere de la 21% la 31% din bugetul propus. În această situație, soluția cea mai la îndemână ar fi să se taie din banii de la un alt buget, sau să se reducă subvenția acordată călătoriilor Metrorex, ceea ce va duce automat la scumpirea biletelor.

În prezent, Metrorex este deținut de către Ministerul Transporturilor, deci aparține, ca buget, de Bugetul de Stat, nu de cel al Municipiului București.

(NU RATA: Calea greșită pe care România merge, semnalizată de Comisia Europeană. Reproșuri la capitolul investiții PNNR)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare