sursa foto:  pexels.

Mii de profesori vor primi bani în plus în urma recalculării salariilor din 2017-2018! Banii ar urma să fie virați pe 14 aprilie!

Vin vești bune pentru profesori!  Veți primi mai mulți bani.  Școlile și Inspectoratele școlare au termen până la data de 15 martie 2024.

Concret,  școlile și Inspectoratele școlare vor trebui să trimită Ministerului Educației, sumele necesare pentru plata diferențelor salariale rezultate prin aplicarea hotărârilor judecătorești pentru angajații din învățământ,  potrivit unei note transmisă de Minister către inspectorate.

Cine sunt cei care beneficiază de bani

Concret, vor primi bani cei care, în perioada 2017 și 2018 nu au beneficiat de drepturile salariale.

Concret, banii pe care urmează să îi primească profesorii sunt sume  rezultate în urma recalculării drepturilor salariale aferente unor perioade din 2017 și 2018, sume rezultate din aplicarea OUG nr. 48/2022 și sume rezultate din hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea de daune-interese moratorii sub forma dobânzii legale.

Într-o notă transmită de Ministerul Educației în teritoriu și obținută de Edupedu.ro, inspectoratele școlare județene și școlile au termen până pe 15 martie 2024, ora 16, să trimită sumele necesare pe care le are de plată Ministerul ca urmare a unor decizii judecătorești dar și recalculări salariale în baza OUG nr. 48/2022.

În situația în care nu se comunică la timp cuantumul sumelor respective “până la data şi ora menționate, considerăm că nu există sume necesare pentru plata hotărârilor judecătoreşti având ca obiect drepturi salariale cuvenite personalului didactic din învăţământ și a hotărârilor judecătoreşti având ca obiect acordarea de daune — interese moratorii sub forma dobânzii legale”, scrie în nota Ministerului obținută.

Citește și: Salariul primarului Emil Boc nu mai e un secret. Edilul din Cluj Napoca și subalternii săi și-au publicat veniturile

 

Cum se calculează sumele restante

Potrivit ordinului de ministru nr. 3841/ 2024 privind stabilirea procedurii de efectuare a plății sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile/institutiile din învăţământul preuniversitar de stat, aferente tranșelor cu data scadentă în anul 2024:

Art. 2, alin (2) Sumele prevăzute la art. 1 lit. a) vor fi achitate de ordonatorii de credite actualizate cu indicele preţurilor de consum stabilit de Institutul Național de Statistică, potrivit prevederilor hotărârilor judecătorești.

(3) Sumele prevăzute la art. 1 lit. b) se calculează potrivit dispozitivului instanței şi cu
respectarea prevederilor art. 3 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind
dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligatii băneşti, precum şi pentru
reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, aprobată prin Legea nr.
43/2012, cu completările ulterioare, se calculează aplicată sumelor stabilite în hotărârile
judecătoreşti, de la data stabilită prin hotărârea judecătorească.

Banii ar urma să fie virați pe 14 aprilie, care pică într-o zi de duminică.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare