Miliardarul George Soros a evidenţiat într-un discurs susţinut la Institutul Hoover al Universităţii Stanford, că preşedintele chinez Xi Jinping ar putea să nu reuşească să restabilească încrederea în sectorul imobiliar, după ce a fost zguduit din temelii anul trecut de căderea gigantului Evergrande, informează Mediafax, citează stiripesurse.ro.

Rămâne de văzut cum vor gestiona autorităţile chineze noua criză. E posibil să fi amânat prea mult timp să se ocupe de problema asta, pentru că încrederea oamenilor este zdruncinată”, a declarat Soros.

O serie de erori ale dezvoltatorilor au pus capăt perioadei de expansiune economică pe piaţa locuinţelor, fapt ce a determinat scăderea preţurilor la terenuri şi apartamente.

Scăderea preţurilor îi va întoarce pe mulţi dintre cei care şi-au investit cea mai mare parte a economiilor în imobiliare împotriva lui Xi Jinping”, susţine George Soros.

Boom-ul imobiliar din China s-a bazat pe un model nesustenabil care a adus beneficii guvernelor locale şi a încurajat oamenii să investească cea mai mare parte a economiilor lor în proprietăţi.

Xi Jinping are multe instrumente disponibile pentru a restabili încrederea – întrebarea este dacă le va folosi corect”, a continuat miliardarul.

Politicile guvernamentale menite să limiteze efectele negative ale colapsului gigantului imobiliar Evergrande, principalul dezvoltator din China, care este îngropat în datorii de peste 300 de miliarde de dolari, nu prevăd salvgardarea acestuia prin oferirea unui pachet de asistenţă sau efectuarea plăţilor către creditori. În schimb, noile măsuri luate de autorităţi fac dificilă misiunea companiei Evergrande de a-şi plăti datoriile.

Sectorul imobiliar reprezintă până la 30% din PIB-ul ţării asiatice. Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă la o scădere dramatică de până la 4.8% în 2022. Creşterea economică a Chinei este prognozată să stagneze, relatează CNN

Această criză imobiliară va fi agravată de rata natalităţii din China, subdimensionată în raport cu populaţia, ceea ce va atrage după sine „penurie de forță de muncă, presiune fiscală și o încetinire a economiei”, susţine Soros.