sursa foto:  gov.ro

Ministrul Adrian Câciu vine cu vești bune despre planul PNRR- Beneficii pentru mii de români

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a venit cu patru vești bune despre Planul Național de Redresare și Reziliență.

Potrivit acestuia, Consiliul Miniștrilor de Finanțe al Uniunii Europene (ECOFIN) a dat aviz favorabil pentru versiunea revizuită a Planului Național de Redresare și Reziliență a României. Acest lucru a inclus și noile fonduri în valoare de 1,4 miliarde de euro din componenta Repower EU.

De asemenea, Câciu a transmis că a fost promulgată Legea nr. 369/2023. Aceasta permite acordarea de prefinanțări de până la 13% din valoarea contractelor de achiziții încheiate pentru implementarea proiectelor de investiții din PNRR.

 

,,Patru vești bune pentru beneficiarii proiectelor de investiții din PNRR venite astăzi:
1. Astăzi, Consiliul Ministrilor de Finante al UE(ECOFIN) a avizat Planul National de Redresare și Redresare și Reziliență al României revizuit cu includerea noii finanțări de 1,4 miliarde euro din componenta Repower EU.
2. A fost promulgată legea nr. 369/2023 prin care se permite acordarea de prefinanțări de până la 13% din valoarea contractelor de achiziții încheiate pentru implementarea proiectelor de investiții din PNRR.
3. Prin același act normativ se acordă posibilitatea acordării de plăti în avans de până la 40% pentru implementarea proiectelor finanțate din fondurile europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Acest mecanism va permite autorităților locale dar și celorlalți beneficiari să aibă la dispoziție, în timp real, sumele necesare realizării cheltuielilor aferente investitiilor angajate.
4. S-a realizat și posibilitatea ca, pentru acele investiții de importanță sectorială pentru care coordonatorii de reformă prezintă argumentele necesare adoptării prin memorandum aprobat de Guvern, să poată exista un nivel de supracontractare superior cu introducerea unor indicatori de progres cuantificabili, astfel încât, mult mai multe proiecte să fie finanțate acolo unde există un interes sectorial ferm exprimat.
Le mulțumesc, pe această cale, colegilor din MIPE, celor din Guvern dar și colegilor parlamentari care au sprijinit adoptarea amendamentelor la Legea nr. 369/2023.
Anul 2024 va fi anul în care absorbția fondurilor primite de România din PNRR trebuie să crească accelerat, avem cadrul legal pentru asta, avem încheiate contracte de peste 30 miliarde de euro, rămâne ca noi, toți coordonatorii de reforme și investiții, să facem un efort comun pentru ca banii să producă efectul scontat!”, a transmis ministrul pe pagina sa e Facebook

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare