adrian caciu

sursa foto:  gov.ro

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu: ‘Până acum ne-am făcut temele pe partea de PNRR; în zona pensiilor speciale sunt opinii’

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că Executivul și-a făcut, până acum, temele privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și se caută soluții pentru depunerea celei de-a doua cereri de plată la Bruxelles.

 

El a fost întrebat în legătură cu faptul că sunt îngrijorări din partea economiştilor Băncii Naţionale privind incapacitatea Guvernului de a duce la bun sfârşit reformele din PNRR şi referitor la procentul din PIB alocat pentru pensiile speciale, care ar putea deveni insuportabil.

„Bănuiesc că opiniile sunt personale. Îngrijorări avem cu toţii şi de aceea şi lupta noastră, o altă luptă, este să implementăm PNRR-ul, chiar dacă în unele zone nu este chiar foarte perfect întocmit. Eu cred că până acum ne-am făcut temele pe partea de PNRR şi acolo unde mai sunt elemente de ajustat, chiar şi colegii mei caută soluţii, astfel încât să fie depusă şi cererea de plată numărul 2 şi să putem să trecem mai departe şi cu partea de reforme şi jaloane. Pe de altă parte, cu privire la această zonă a pensiilor speciale, nu ştiu, sunt opinii„, a spus Câciu.

 

Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară de la Banca Naţională, a declarat că România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi-trei ani s-ar putea să ajungă la 1,5% din PIB.

 

Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decât o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred că putem să le numim şi pensii de recunoştinţă sau contribuţii de recunoştinţă. Nu le numim pensii speciale. Dar ele tot aia sunt, pentru că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensiei, în aşa fel încât, dacă anul acesta vorbim de 0,85% din PIB, care reprezintă pensiile speciale, în doi-trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% şi atunci va fi din ce în ce mai greu să arătăm că acestea sunt o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă„, a spus Eugen Rădulescu, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Marcel Boloș, despre reforma pensiilor speciale: ‘Pot fi luate măsuri de suspendare a PNRR-ului. Fiind un jalon de tip red line va fi urmărit și este urmărit îndeaproape de Comisia Europeană și nu se va sfii să ne critice’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare