sursa foto:  digi24.ro

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, despre legea pensiilor de serviciu: ‘La reexaminare, Parlamentul modifică doar articolele criticate de CCR. Comisia Europeană a dat un acord pe aceste prevederi’

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că plenul Senatului a amendat, la reexaminare, doar articolele din legea pensiilor de serviciu referitoare la pensiile magistraţilor pentru că doar acelea au fost criticate de Curtea Constituţională.

 

Atât Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, cât şi colegii din comisii au încercat să respecte atât angajamentul din PNRR, cât şi decizia CCR. Astăzi, în plen, am văzut un spectacol care poate să aibă legătură cu ideea de Opoziţie, dar nu cu ideea de regulament şi cu legislaţia din România. Au fost reluate aceleaşi teme pe care colegii din Opoziţie le-au toţi spus în spaţiul public, însă, la fel de bine, pot să remarc, că au făcut-o în mod ipocrit.

Atunci când ai o decizie a CCR pe o anumită sesizare, în Parlament poţi să operezi modificări exclusiv în acel cadru, nu poţi să te apuci să rescrii legea, să amendezi orice fel de articol. Noi putem să legiferăm, să venim cu îmbunătăţiri exclusiv pe textele pe care Curtea Constituţională le-a criticat. Azi, în plenul Senatului, s-a vorbit de toate categoriile care sunt reglementate prin legea pensiilor speciale. Precizez, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale anumite prevederi care reglementează pensiile magistraţilor„, a explicat Gorghiu, la Palatul Parlamentului.

 

Ea a precizat că trebuie pusă în aplicare o decizie a CCR, pentru ca suma de aproape un miliard şi jumătate de euro din PNRR aferentă următoarei cereri de plată să nu fie prejudiciată de întârzierea acestui jalon.

 

Comisia Europeană a dat un acord pe aceste prevederi. Să nu credeţi că nu se face un dialog constant cu Comisia. Pe absolut orice prevederi pe care Guvernul le are în vedere se face un schimb de informaţii, un schimb de email-uri, au loc negocieri faţă în faţă la Bruxelles ş.a.m.d. Nimeni nu se apucă să opereze modificări legislative pe jaloane PNRR fără să ai un agreement cu Comisia„, a adăugat Alina Gorghiu, conform agerpres.ro.

 

Senatul a adoptat, marţi, în urma reexaminării, legea pensiilor speciale, prin punerea acesteia în acord cu decizia CCR.

Au fost înregistrate 89 voturi „pentru”, 16 „împotrivă” (preponderent USR) şi o abţinere.

Proiectul va fi reexaminat şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare