marius budai

sursa foto:  stirileprotv.ro

Ministrul Muncii, Marius Budăi, ieșire în forță: ‘Nu s-a discutat în niciun moment naționalizarea pilonului II de pensii în coaliția de guvernare’

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a venit cu precizări importante pentru pensionarii din România, după ce au apărut zvonuri potrivit cărora la Ministerul Finanţelor s-ar pregăti un plan pentru naţionalizarea pilonului II.

Marius Budăi, adevărul despre naţionalizarea pilonului II

Ministrul Muncii anunţă că cei din coaliţia de guvernare nu au discutat până acum despre naţionalizarea sistemului de pensii. Deşi a recunoscut că există un deficit egal cu contributia la bugetul de pensii private de 12 miliarde, ministrul spune că acesta nu are nicio legătură cu vreo intenţie de a naţionaliza pilonul II.

„Nu s-a discutat in niciun moment nationalizarea pilonului II de pensii în coaliţia de guvernare. E adevărat că e un deficit egal cu contributia la bugetul de pensii private de 12 miliarde. Sunt cifrele care nu mint niciodata, dar asta nu are nicio legatura cu vreo intentie de a nationaliza pilonul II de pensii.

Este adevărat că au fost niste probleme din cauza inflatiei, au fost niste scaderi din active, insă există provizioane create de către administratori astfel încât sa nu incasam mai putin decat am depus.

In lege exista aceasta prevedere cu provizioane. Este nevoie clar de o discutie aplicata care sa clarifice aceste lucruri”, a explicat ministrul Muncii la România tv.

Ce garanții sunt în lege că românii își vor primi sumele cuvenite?

„Conform prevederilor art. 138 alin. (1) din Legea nr. 411/2004, administratorii fondurilor de pensii trebuie să menţină permanent un volum al provizioanelor tehnice corespunzător obligaţiilor financiare rezultate din prospectele schemelor de pensii private administrate, respectiv pentru acoperirea riscurilor aferente garanţiei investiţionale minime obligatorii, sau, dacă este cazul, şi a riscurilor aferente garanţiilor suplimentare asumate de administrator prin prospectul schemei de pensii.

Provizionul tehnic reprezintă volumul adecvat de active corespunzător angajamentelor financiare rezultate din portofoliul de investiţii care acoperă riscurile biometrice şi pe cele privind investiţiile.

Prin urmare, niciun participant care solicită plata activului, ca urmare a îndeplinirii condițiilor de pensionare, nu poate primi mai puțin decât valoarea garantată, respectiv valoarea contribuţiilor plătite de către participant, pe întreg parcursul perioadei active, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.”, au mai precizat pentru HotNews.ro reprezentanții ASF.

Peste 7200 de români au solicitat plata pensiilor cuvenite din Pilonul II în primele 5 luni din acest an. Dintre aceştia, 4.843 au solicitat plata unică și 2.358 au solicitat plata eșalonată, conform româniatv.net

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare