sursa foto:  adevarul.ro

Profesorul Mircea Coșea: ‘Urmează o perioadă dificilă! Vor dispărea cheltuieli pe care noi credeam că le facem ca reprezentanți ai unei societăți evoluante, numite UE’

Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, atrage atenția că ”vine o situație complicatș și mai mulți români vor fi afectați decât cei pe care până acum îi consideram săraci”.

 

Urmeaza o perioada dificila, pentru ca daca analizam vedem ca ce inseamna client al bancii, cei care au luat credite, nu fac parte din populatia defavorizata, ci sunt reprezentantii clasei mijlocii. Ei au luat credite, asistam la un atac la clasa mijlocie, motor al societatii, pe care ne-am chinuit sa-l dezvoltam.

Va fi o schimbare in bugetul de familie, pentru ca multi vor incerca sa plateasca rata de teama pierderii garantiei. Asta inseamna ca din veniturile care sunt fixe in Romania, nu au crescut. Dar  au crescut preturile, asta inseamna un dezehilibru in bugetele de familie.

Vor disparea cheltuieli pe care noi credeam ca le facem ca reprezentanti ai unei societati evoluante, numite UE. Nu vom avea bani nici pentru educatie, nici pentru spectacole si carti, nici pentru concedii. Se micsoreaza cheltuielile pentru sanatate, mai mult de atat, puterea de cumparare scade.

Nu inflatia trebuie luata in calcul, ci puterea de cumparare la bunuri de baza, unde puterea de cumparare a scazut cu 30%. Puterea de cumparare trebuie sa fie acoperita prin cresterea pensiilor, nu inflatia. Vine o situatie complicata si mai multi romani vor fi afectati decat cei pe care pana acum ii consideram saraci.”, a declarat Mircea Coșea.

De ce BNR a crescut peste estimari?

Explicatia e greu de dat. Probabil a fost si o influenta din afara, pentru ca intreaga europa a crescut dobanda de referinta. Apoi, incercarile Banciiu Nationale nu a dat rezultate si nu cred ca vor da nici acum rezultate.

Pentru ca in conditiile actuale, cand inflatia nu e pe masa monetara, e si pe sistem si import, nu o poti stopa doar pe dobanda de referinta. Trebuie corelata si cu masuri ale Guvernului”, a mai declarat Mircea Coșea, potrivit romaniatv.net.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare