bnr

sursa foto:  ziuaconstanta.ro

Mişcare de forţă a Băncii Naţionale: Cum vrea BNR să stopeze ‘cămătarii cu acte’

Mişcare de forţă pe piaţă a celor de la Banca Naţională. Oficialii BNR vor să stopeze un fenomen extrem de periculos ce a apărut în România. Este vorba despre cel al creditelor mici şi dese obţinute cu dobânzi imense. Mai mult, BNR vrea să-i lovească dur pe aşa numiţii ‘cămătari cu acte’.

Băncile au cel mai mult de suferit de pe urma acestor IFN-uri (Instituţii Financiare Nebancare). Cu doar două acte, acestea oferă românilor, în câteva ore, un împrumut. Dobânzile sunt însă imense.

Un regulament recent votat în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României va pune capăt acestui fenomen extrem de periculos. Astfel, supremația dobândita de instituțiile nebancare în piața creditelor de consum va deveni istorie, iar primele care vor profita vor fi, cel mai probabil, băncile, conform romanialibera.ro.

Regulamentul BNR a declarat că IFN-urile vor fi obligate să provizioneze cu 1.000% din valoarea lor toate creditele de până în 15 zile la care Dobânda Anuală Efectivă sare de 200%, toate împrumuturile de până la 90 de zile cu DAE peste 100% și toate împrumuturile cu scadența de peste 90 de zile care au un cost mai mare de 32,5% (de zece ori rata Lombard).

Pentru un IFN ratele de dobândă amintite de BNR nu sunt deloc mari, ba chiar majoritatea împrumuturilor date de aceste firme fiind semnificativ mai scumpe, cu DAE și de peste 2.000 la sută, motiv pentru care ele acestea au fost numite “cămătari legali”. Când regulamentul BNR va deveni operațional, dobânzile vor fi plafonate în jurul valorii de 32,5%, ceea ce ar putea să fie insuficient pentru afacerile IFN-urilor, calibrate pe costuri substanțiale și pe niveluri de până la 50% a restanțelor.

Vezi și Lovitură uriașă pentru Zara! Ce au transmis muncitorii prin mesaje ascunse în haine clienților magazinului

Alertă de la eMAG! CEO-ul companiei spune că Guvernul ar putea să-i închidă

EXCLUSIV! Se repetă Colectiv! Telenovela groazei lângă București! Oameni disperați – ce face un minister important

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare