sursa foto:   Inquam Photos / Octav Ganea, wikipedia

Modificare importantă pentru șoferi! Valabilitatea permiselor auto se schimbă!

Valabilitatea permisului de conducere în România ar putea fi modificată, prin adoptarea unui proiect de lege de către Camera Deputaților

Proiectul de lege privind modificări ale Codului Rutier a fost adoptat, astăzi, de Senat.

Când vor schimba șoferii permisul de conducere

Concret, potrivit proiectului de lege adoptat de Senat pe 27 februarie, în cazul categoriilor A și B, șoferii cu vârsta de până la 70 de ani, ar fi nevoiți să își schimbe permisul de conducere o dată la 15 ani, față de cum a fost până în prezent, la 10 ani.

În timp ce, șoferii care au trecut de 70 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, iar cei trecuți de 80 de ani, la fiecare doi ani.

Citește și: Sunt anunțate noi modificări ale Codului Rutier! Anumiți șoferi vor fi nevoiți să își reînnoiască permisul la doi ani

 

De menționat este faptul că toate permisele  conducere  care au fost emise înainte de intrarea în vigoare a noilor perioade de valabilitate își vor păstra valabilitatea înscrisă pe ele.

Momentan, proiectul a fost adoptat de către Senat, iar pentru a se aplica acesta trebuie adoptat la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

Ce se întâmplă concret cu valabilitatea permiselor auto

Proiectul prevede  creşterea valabilităţii administrative a permiselor de conducere din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE, de la 10 ani la 15 ani.

Inițiatorii proiectului sunt de părere că acesta este un beneficiu pentru cei peste 3 milioane de posesori de permise de conducere care vor  cheltui mai puțini bani și vor pierde mai puțin timp cu preschimbarea acestora.

„Orice persoană care deţine un permis de conducere şi trebuie să-l reînnoiască este obligată să aloce mai multe zile pentru această activitate. Astfel, pentru efectuarea controalelor medicale în vederea întocmirii fişei medicale obligatorii sunt necesare 2-3 zile. După ce ai completat fişa medicală, te programezi la Direcţia Regim Permise de Conducere şi înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pentru a depune dosarul cu documentele necesare reînnoirii permisului de conducere, iar după aceea mai pierzi o zi stând la coadă pentru a depune actele la sediul DRPCIV”, mai susțin parlamentarii.

Șoferii vârstnici vor avea de făcut mai multe drumuri

Odată adoptat proiectul și redusă perioada de valabilitate  a permiselor auto ale persoanelor vârstnice, va duce la  o scădere a numărului de „șoferi care conduc în prezent vehicule pe drumurile publice deși au boli care influențează negativ condusul și care pot produce accidente rutiere cu consecințe grave”, potrivit proiectului de lege.

De asemenea, proiectul vizează creșterea siguranței rutiere prin reducerea valabilităţii permiselor de conducere la persoanele în vârstă, notează alba24.ro

Ce prevede proiectul

Proiectul adoptat de către Senat prevede:

  • scăderea valabilităţii administrative a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă de la 10 ani şi la 5 ani.
  • scăderea valabilităţii administrative a permiselor de conducere deţinute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă de la 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE la 2 ani şi pentru permisele de conducere la celelalte categorii de vehicule de la 5 ani la 2 ani.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare