sofer 1

sursa foto:  pexels.com

Sunt anunțate noi modificări ale Codului Rutier! Anumiți șoferi vor fi nevoiți să își reînnoiască permisul la doi ani

Codul Rutier s-ar putea schimba. Un nou proiect vine pentru modificarea valabilității permiselor de conducere în cazul anumitor șoferi. Inițiatorii sunt de părere că această modificare este absolut necesară. 

Mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege pentru modificarea  Codului Rutier care vizează schimbarea regulilor privind valabilitatea permiselor de conducere pentru șoferii în vârstă.

Analizele se vor repeta la doi ani

Conform proiectului de modificare a Codului Rutier, septuagenarii vor fi obligați să repete analizele medicale pentru carnetul de conducere o dată la cinci ani, iar octogenarii, la doi ani. Motivul este faptul că, unii șoferi, în timp. se confruntă cu pierderea auzului, alții au probleme cu vederea periferică sau pe timp de noapte.

În timp ce, octogenarii care se încăpățânează să urce la volan devin mai lenți, unii pe fondul instalării unor boli degenerative.

Scopul acestei inițiative este de a elimina din trafic șoferii care pot produce accidente rutiere cu consecințe grave.

„La cei în vârstă, timpul de reacție este foarte scăzut. Din momentul în care ai văzut obstacolul până calci pedala ca să începi procedura de frânare durează mai mult”, spune Vasile Postelnicu, instructor auto, conform adevărul.ro.

Citește și: Comisia Europeană schimbă legea! Vârsta la care se poate obține permisul auto se va modifica! Ce reguli vor respecta cei admiși

 

Valabilitatea permisului auto se modifică

Mai mulți parlamentari au depus în Parlament și un proiect de lege ce vizează modificarea Codului Rutier privind valabilitatea permisului de conducere  pentru șoferii trecuți de 70 de ani. Astfel, valabilitatea permiselor ar urma să fie de 15 ani până la vârsta de 70 de ani, de 5 ani pentru cei care au trecut de această vârstă și de doar 2 ani pentru cei de peste 80 de ani. De asemenea, se propune o verificare mai detaliată și mai frecvent a acestor pacienți.

„Până la 70 de ani, valabilitatea permiselor să fie 15 ani, pentru persoanele care trec de 70 de ani, valabilitatea permiselor să fie doar de 5 ani, iar pentru cei de peste 80 de ani, de doi ani. Ne gândim la verificările medicale care trebuie să aibă loc. Se vorbește mult în spațiul public, se face foarte puțin”, precizează Cristian Paul Ichim, deputat.

Comisia Europeană schimbă vârsta la care se poate obține permisul auto

Uniunea Europeană vine cu modificări importante ale legislației rutiere. Mai exact, se va schimba vârsta la care se poate obține permisul de conducere auto.

Cu toate că mulți s-ar aștepta ca vârsta să crească, aceasta va fi redusă. Astfel că, se va putea obține permisul auto la 17 ani.

La Bruxelles s-a propus ca vârsta pentru categoria B să se schimbe, să poată obține permisul și tinerii cu vârsta de 17 ani, dar vor avea de respectat o importantă condiție.

Cei care obțin la 17 ani permisul pentru categoria B,vor fi obligați să conducă doar dacă sunt însoțiți la volan de către o persoană adultă. Mai multe detalii AICI

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare