sursa foto:  ro.wikipedia.org

Motivul pentru care 80% dintre cetățenii Republicii Moldova au spus ‘da’ pentru unirea cu România. Analistul militar Ion Petrescu: ‘Mai apare ceva, frica de război. Deci, pe cale naturală, vor veni singuri la noi’

Colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar, a declarat că pe lângă afinitatea moldovenilor vorbitori de limbă rusă, în special cei trecuți de 60 de ani, față de politica Moscovei, unirea ar avea șanse mai mari de reușită dacă cetățenii Republicii Moldova ar primi garanții că vor avea aceleași pensii și salarii ca în România.

 

Dacă acum am pleca într-o misiune jurnalistică la Chișinău și am da drumul la televizorul din hotel vom vedea că majoritatea canalelor sunt de limbă rusă.

Asta e situația acum, dar dacă s-ar pune întrebarea, așa cum s-a mai pus acum câțiva ani, „dacă președintele României ar anunța a doua zi după unire salariile și pensiile din R.Moldova se aliniază la cele din România, ați vota pentru unire?”, atunci 80%, inclusiv vorbitorii de limbă rusă, ucraineană sau evrei au spus da. Problema numărul 1 în R.Moldova este venitul personal”, a spus Ion Petrescu.

În privința împărțirii pe segmente de vârstă – cei mai tineri vor unirea, cei mai bătrâni s-ar opune – expertul militar a explicat faptul că tendințele sunt influențate de sursele de informare.

Tinerii își iau informațiile de pe internet, de pe telefonul mobil, deci nu sunt limitați la canalele de televiziune.
În privința celor peste 60 de ani, de menționat că sunt două categorii: o categorie mai mare care ține la vechile tradiții cu care a trăit în Republica Sovietică și care au o frică față de viitor, dar există și o altă categorie, și aici mă refer la foștii militari care primesc și astăzi pensii de la Moscova și pensiile nu sunt deloc micuțe.

Trebuie să luăm în calcul și evoluția demografică. Numărul tinerilor va fi întârit de cei care acum sunt adolescenți, în timp ce numărul seniorilor se va diminua pe cale naturală.

Și mai apare ceva, frica de război. Ați vîzut când a căzut racheta aceea pe teritoriul R.Moldova? Atunci am văzut și la buni vorbitori de limbă rusă o reacție, „așa nu se mai poate”. Deci, pe cale naturală, vor veni singuri la noi.

E adevărat că la momentul unirii va mai fi un procentaj de cetățeni ai R.Moldova care sunt vorbitori ai altor limbi, dar știți bine că România a găsit soluții pentru a acorda drepturi europene minorității ucrainene, minorității maghiare și altor minorități. În definitiv de ce n-ar fi reprezentanți ai respectivelor minorități cu reprezentanți în Parlament?”, a conchis Ion Petrescu, conform psnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare