pexels szabó viktor 3227986

sursa foto:  pexels

Noua metodă de înșelătorie care te poate lăsa fără banii proveniți din conturile de YouTube. Românii de la Bitdefender trag un semnal de alarmă

Specialiștii de la Bitdefender trag semnalul de alarmă! A apărut o nouă înșelătorie care îi poate lăsa fără bani pe toți cei care au conturi de YouTube.

 

S-a observat o intensificare a atacurilor de tip stream-jacking

Specialiștii în securitate informatică spun că s-a observat o intensificare a atacurilor de tip stream-jacking operate prin YouTube. Mai exact, prin această înșelătorie sunt clonate conturi oficiale sau le preiau pe cele existente.

Mai mult, specialiștii spun că se observă o schimbare a tehnicii infractorilor. Aceștia vizează acum un număr mai mare de utilizatori.

Citește și: Amendă de 50.000 de lei pentru o abatere de la lege. Angajatorii sunt obligați să ofere ghidurile de prevenție

Hackerii folosesc tehnologia deepfake

Infractorilor nu le este suficientă clonarea conturilor oficiale ale unor figuri publice, ci acești profită și de popularitatea unor evenimente din domeniul cripto pentru a lansa noi înșelătorii.
Hackerii utilizează tehnologii deepfake, astfel creează videoclipuri false ale unor persoane cunoscute în sfera monedelor cripto care conferă o mai mare credibilitate tentativelor de fraudă.

Compania MicroStrategy  s-a ‘bucurat’ de înșelătorie

De o astfel de înșelătorie a avut parte și compania MicroStrategy  și a fondatorului ei, Michael Saylor. Acesta a apărut
într-o serie de clipuri deepfake prin care încurajează comunitatea online să găsească un cod QR, să-l scaneze și să trimită apoi o sumă cripto pentru a le fi dublată.

Citește și: Orașul miliardarului Ion Țiriac va fi construit lângă București. Construcția va putea găzdui numeroase evenimente sportive și culturale

Cum procedează hackerii

Videoclipurile deepfake sunt realizate extrem de bine, cei care nu sunt cunoscători se pot păcăli imediat. Pentru a nu fi deconspirați, atacatorii dezactivează secțiunea de live chat de pe canal, cu excepția membrilor care au un statut special sau sunt abonați de mai mult timp.

De-a lungul anilor, hackerii au compromis un număr important de canale cu foarte mulți abonați – unele cu peste un milion, cel mai mare cu 12,5 milioane.

Ce se întâmplă după preluarea controlului de către hackeri

Odată preluat controlul, aceștia operează mai multe modificări pentru a crea urmăritorilor impresia că acel canal ar fi cel deținut de către entitatea pe care o clonează. Mai exact, aceștia:

-schimbă numelui canalului

-restricționează accesul la videoclipuri care devin private pentru a ascunde conținutul anterior

-schimbă pozele de pe canal pentru a reflecta noua identitate

-modifică sau elimină descrieriile privind canalul, a link-urilor și a oricăror altor surse care ar putea conduce la identificarea canalului original, noteazăwall-street.ro

Cât câștigă atacatorii

Specialiștii spun că atacatorii au câștiguri  între 528.200 și 600.500 de dolari, în funcție cotația criptomonedelor.

Recomandări pentru urmăritorii canalelor de YouTube

-Trebuie rămâneți vigilenți la videoclipurile cu titluri click-bait care vă încurajează să investiți în monede cripto sau care promit profituri considerabile.

-Nu scanați niciodată codurile QR pe ​​care le vedeți în clipurile care promovează cadouri cripto gratuite.

-Raportați fraudele pe care le observați și fiți la curent cu ultimele campanii de fraudă.

-Fiți atenți la numele canalelor pe care le urmăriți – dacă acestea conțin caractere neobișnuite sau greșeli de scriere, este mai mult ca sigur că acel canal este fals.

-Folosiți instrumente de securitate online, precum Bitdefender Scamio, un serviciu gratuit care ajută la detectarea încercărilor de fraudare și a altor activități care vă pot pune în pericol datele personale și financiare, notează wall-street.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare