sursa foto:  freepik.com

Nume grele din politică implicate în afaceri imobiliare dubioase. Clanurile interlope nu lipsesc din peisaj

Afacerile din domeniul imobiliar încă reprezintă cea mai rapidă sursă de îmbogățire. Pe unii dintre ”băieții deștepți” din domeniul imobiliarelor îi regăsim și în lumea politică ocupând diferite posturi în cadrul partidelor sau în conducerea instituțiilor statului. Din afacerile imobiliare nu lipsesc nici clanurile interlope.

Războiul electoral de la Giroc acoperă de fapt o frăție a afacerilor imobiliare ilegale, care în ultimii ani, au adus profituri uriașe. Din peisaj nu lipsește gruparea de crimă organizată condusă de liderul interlop Lucian Boncu.

În urma unuia dintre aceste ”tunuri” imobiliare, Dan Vârtosu, candidatul PNL la funcția de primar al Girocului, și asociații săi au făcut un profit de peste un milion de euro. Totul în doar cinci luni și jumătate, doar învârtind hârtii, cu ajutorul celui căruia acum Vârtosu vrea să îi ia locul, prezentându-se ca alternativă în fața cetățenilor, pesedistul Ionel Toma, conform celor de la pressalert.ro.

Medic veterinar de profesie și consilier local independent până să devină liberal cu carnet și candidatul PNL la Primăria Giroc, după negocieri eșuate cu Pro România, Vârtosu este cumnatul lui Puiu Minda Pascu, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori imobiliari din comuna ”lipită” de Timișoara.

Intrarea lui Vârtosu în PNL a venit după un adevărat scandal în interiorul filialei, vechea echipă ”evaporându-se” din cauza unui scandal pentru obținerea unei autorizații pentru o terasă a omului de încredere a lui Nicolae Robu, Sorin Drăgoi. Considerat om de bază al primarului Toma, Pascu este unul dintre prietenii apropiați ai lui Lucian Boncu pe care îl știe ”de 30 de ani. Poate mai bine. Am făcut lupte împreună.

El era mai mic ca mine cu vreo șapte ani. Am fost și profesorul lui de sport la Liceul Electromotor”. Puiu Minda, cum este cunoscut, nu ezită să se afișeze cu lideri ai lumii interlope din Timișoara, fiind de notorietate legătura sa specială cu Boncu. Asociatul din ultimii ani al lui Minda în afaceri este iordanianul Mueen Al Shawish, cunoscut ca ”Mimo” cu care are și o firmă împreună.

În iunie 2018, la intrarea în Giroc, dinspre Timișoara, pe partea stângă, părinții lui Dan Vârtosu și părinții cumnatei lui ”Mimo”, ultimii reprezentați de iordanian la notar, cumpără cu 750.000 euro un hectar de teren intravilan. Era o fâșie de teren între alte două loturi pe care se construiseră deja case înșiruite și blocuri.

Conform legii, pentru construirea de blocuri de pe această parcelă de teren era nevoie de întocmirea unui plan urbanistic zonal aprobat de Consiliul Local Giroc, dar acest lucru însemna cel puțin nouă luni de întârziere, condiții suplimentare legate de rețele și infrastructură, pierderea unei părți din teren pentru zona verde obligatorie și multe alte bătăi de cap cu obținerea avizelor de la diverse autorități.

Autorizații de construire, obținute în mai puțin de opt ore

Cum timpul înseamnă bani, se găsește o soluție fulger. În 26 iulie 2018, se ”rupe” o parcelă de 2.500 de metri pătrați care în aceiași zi este vândută către Ștefanie Emanuela Cîrpaci, în vârstă de 18 ani, și firmelor Imob Const Mart One SRL și Imob Const Mart Two SRL.

 

La tranzacția de 625.000 euro, Stefanie Emanuela este reprezentată în fața notarului de Aurica Cîrpaci, iubita lui Niculai Săhlean, zis ”Tarzan”, trimis în judecată de DIICOT pentru trafic de droguri în dosarul grupării lui Lucian Boncu.

 

În 20 septembrie 2018, Imob Const Mart One SRL depune la Primăria Giroc cererea de autorizație pentru ridicarea a două blocuri și, deși nu există PUZ, în aceiași zi se eliberează autorizație de construire cu numărul 451. Săhlean, care a fost filmat de DIICOT în timp ce îi dădea lui Boncu cocaină, a explicat pentru PRESSALERT.ro că a aflat de teren ”de acolo din Giroc am aflat, de la constructori, de la unul, altul.

Terenul a fost a lui Vârtosu, al lui socrul lui domnul Puiu Minda. Am dat avans cu cinci luni înainte să facem actele și mi l-a reținut. Am fost și eu la negocieri. Colega mea s-a ocupat de acte. A durat cam mult cu autorizația. Nu se poate obține în aceiași zi. Nu se poate”.

1,1 milioane euro într-o singură zi

În 27 septembrie, seniorii familiilor Ștefan și Vârtosu decid alipirea a două parcele și în aceiași zi donează terenul copiilor – Florica Speranța și Dan Vârtosu. În 22 octombrie, cei doi noi proprietari dezmembrează cei 7.500 de metri pătrați din nou în două parcele de 1250 mp și 6.250 mp.

În 7 noiembrie 2018, cumnata lui ”Mimo” depune la Primăria Giroc solicitarea pentru două autorizații de construire care-i sunt aprobate în mai puțin de opt ore, în aceiași zi fiind eliberate autorizațiile cu numerele 540 și 543.

La scurt timp, în 4 decembrie, se realizează două tranzacții. Vârtosu și Speranța vând cu 300.000 euro 2.500 de metri pătrați de teren și ”se transmite beneficiul autorizației de construire 540”, firmei Global Reconssim SRL, reprezentată de Gerald Oscar Simonis, fratele liderului PSD Timiș, Alfred Simonis.

Cea de a doua tranzacție este cu firma Blackbird Property SRL, prin împuternicit Jamal Ibrahim, căreia i se vând 3.750 metri pătrați și ”i se transmite parțial beneficiul A.C. cu nr. 543”, care permite ridicarea a trei blocuri, pentru 800.000 euro.

Se mai ”rupe” o parcelă de teren pentru a se asigura accesul către blocurile construite de fratele liderului PSD care nu a acceptat ca și celălalt cumpărător să rămână ”la comun”. Vârtosu și colega de proprietate rămân cu ultima parcelă de peste o mie de metri pătrați.

Gerald Simonis, care acum candidează ca independent pentru funcția de primar al comunei Moșnița Nouă, a explicat că ”în birocrația acestor vremuri ne-am învățat să facem achiziții doar dacă toată documentația este obținută de către vânzător. În concluzie, modul cum s-au obținut autorizațiile și restul documentației nu pot comenta pentru că nu am indicii că ar fi ceva în neregulă.

Eu vă pot asigura că în toată activitatea mea economică am respectat legea, iar dacă doriți vă pot pune la dispoziție toate actele care demonstrează faptul că respectivul teren a fost achiziționat cu autorizație de construire și după ce a fost dezmembrat de restul parcelelor”. Ulterior, blocurile au fost ridicate, mare parte dintre apartamente fiind deja vândute.

Explicațiile tandemului Minda – ”Mimo”

După cinci luni și jumătate de la achiziționarea terenului, profitul pentru gruparea imobiliară Minda – Mimo a fost de 1.025.000 euro. Am încercat să aflăm de la vânzători și autorități cum a fost posibil să se elibereze autorizații de construire în ziua în care au fost depus actele și fără să existe PUZ.

Extrem de conectat la această afacere a socrului și cumantului său, Puiu Minda Pascu a asigurat că ”autorizațiile s-au primit la primărie că altfel nu se primeau. Instituția știe cum au făcut din punct de vedere legal. Dacă nu era legal, nu se putea întâmpla treaba asta. Eu așa zic că e totul legal. Nu știu să vă spun că nu cunosc legile în acest fel. Cu Vârtosu mă ajut, e normal, suntem cumnați”.

Întrebat de relația cu primarul Toma, Puiu Minda a explicat că ”îl respect pe domnul primar pentru tot ce a făcut în comuna noastră. Toată viața o să îl respect. Și dacă câștigă alegerile și dacă nu, îl respect, indiferent ce o să fie. Banii nu au nicio legătură că banii nu valorează tot. Am o relație ca și cu toți oamenii că aici m-am născut, girocan get-beget cum ar veni”.

Când vine vorba despre obținerea rapidă a autorizațiilor pentru terenul cumnatului Vârtosu, prietenul lui Boncu devine agitat :”Nu există așa ceva. Obțin autorizații ca oricare cetățean. Eu am acte pe tot ce cer. Clar nu e problema mea. Autorizațiile le obțin ca toată lumea. Nu le obțin mai repede. În termen de 30 de zile oricine poate obține autorizație.

Nu se poate să mă duc că eu sunt Puiu Minda, depun actele azi și mâine îmi dă (autorizație, n.a). Nu există așa. Niciodată nu am făcut presiuni. Păi cine sunt eu? Se vede că aștept… Nu cred că dacă ar fi ceva ilegal ar da cineva aprobare. Întrebați-l pe arhitectul de la primărie, pe domnul Florin Roman. Mimo știe mai bine. Se dă (autorizație fără plan urbanistic zonal, n.a.) dacă e PUZ stânga și dreapta, cred.. Știe el mult mai bine”.

La scurt timp, a apărut și Mueen Al Shawish ”Mimo” care a explicat că ”teren este intravilan și terenul când este intravilan, deci e voie să construiești pe el fără PUZ. Atenție, noi dacă parcelam zece parcele atunci trebuia PUZ. Noi am făcut o singură autorizație pe tot terenul că e voie pentru că este intravilan.

Urbanismul permite să facem ce am făcut, înțelegi? Tot ce am făcut acolo – legal 100%, absolut. Noi prima dată nu am parcelat terenul. Cine a venit să construiască a vrut să se asigure că nu are problemă cu vecinul lui.

Am vândut cotă parte. Fără PUZ avem voie să dezmembrăm trei parcele, legal”. ”Mimo” a negat că împreună cu prietenul său Puiu Minda Pascu ar avea parte de un tratament preferențial din partea Primăriei Giroc, susținând că ”invidioși spun asta din răutate.

Nu este așa, din contră. Așteptăm mai rău decât alții. Noi ne pricepem un pic mai bine decât alții în afaceri. Noi nu am lucrat cu politica. Nu ne interesează. Noi, tot ce facem e legal. Ce fac alții nu ne interesează”.

Citește articolul integral AICI

Citește și:

Rafila: ‘Toată lumea speră să ducă la aplatizarea curbei de creștere. Rămâne de văzut dacă în această săptămână aceste lucruri se vor confirma

EXCLUSIV Începe marea reorganizare promisă de Marcel Vela: ‘Cred că, începând cu luna septembrie, se va trece la ea’

SURSE Cum ar fi ajuns clanul Rinu, cel care se află în spatele uciderii lui Emi Pian, să crească în ultimii ani: ‘Au săgeți care taie tot’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare