O nouă răsturnare de situație privitoare la montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2023! Proiectul depus azi

Se anunță o nouă răsturnare de situație privitoare la montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură până la 31 decembrie 2023!

Partidul Național Liberal (PNL), prin ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și senatorii Roberta Anastase, Toma Petcu, Mihail Veștea, dar și alți parlalementari, a depus un proiect de lege prin care cere prelungirea termenului.

Astfel, potrivit proiectului de lege depus la Senat, montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc se prelungește cu un an, până la 31 decembrie 2024.

PNL a depus azi, la Senat, un proiect de lege prin care montarea obligatorie a repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc se prelungește cu un an, până la 31 decembrie 2024, se precizează într-un comunicat de presă al partidului.

750 de lei pentru compensarea costului achiziției și montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile

Inițiatorii liberali vor compensarea costului achiziției și montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei/locuință, precizează PNL.

Beneficiarii sunt persoanele care au primit deja cardurile de energie, cu care pot plăti facturi la electricitate, gaz sau încălzire. Acest ajutor va putea fi folosit și pentru plata sumei care depășește subvenția de 750 lei din costul repartitoarelor.

Proiectul legislativ este inițiat de ministrul liberal al Energiei, Sebastian Burduja, alături de senatorii PNL Roberta Anastase, Toma Petcu, Mihail Veștea și de alți parlamentari. Mai semnează președintele Comisiei de Energie din Senat și cel al Comisiei de Industrii din Camera Deputaților.

Ce spune legislația actuală:

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

Pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire”.

Obligativitatea montării repartitoarelor a fost introdusă în legislația românească în anul 2016, de atunci termenul fiind prorogat succesiv.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare