Opinie: Dan Barna și Dacian Cioloș, acești Gigi Becali și Mitică Dragomir ai politicii românești

M-am certat cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat”, a afirmat, în urmă cu ani buni, Gigi Becali.

Gigi este unul dintre cei care m-au dat afară de la LPF, din pușcărie a făcut asta. Dar trebuie să recunoaștem lucrurile bune. Cu Gigi mă înjuram și dimineața ne împăcam”, a dezvăluit Dumitru Dragomir, în ianuarie 2021, pentru ProSport.

Zilele acestea am văzut că „oamenii noi” din politica dâmbovițeană nu se deosebesc prea tare de Gigi Becali și Mitică Dragomir. În timpul competiției interne din USR, în urma căreia Dacian Cioloș a fost ales președinte al formațiunii, Dan Barna l-a acuzat pe fostul premier că este „om al sistemului”.

Cred că alternativa este, dacă USR-PLUS vrea să meargă spre un partid de sistem, aclimatizat, obișnuit cu un profil al unui lider care a trecut prin ministere, prin comisar european, prin ceea ce înseamnă CV-ul remarcabil al lui Dacian, într-un sistem în care a fost premier, în care a colaborat și cu celelalte forțe politice, și cu Dragnea, și cu Ponta, și cu PNL-ul, cum foarte bine știm”, a acuzat Barna.

Nici Cioloș nu s-a lăsat mai prejos. Dacian Cioloș i-a replicat că nu înțelege cum a acceptat ca un om al sistemului să-l instaleze în funcția de secretar de stat în anul 2016. Cioloș a continuat și a venit, la rândul său, cu acuzații care au ținut de „bucătăria internă” a USR-PLUS. El a afirmat că ăsta este într-adevăr un „sistem de neacceptat”, cel intern, nu calomniile „ieftine” lansate de Barna.

Dan m-a definit azi „om al sistemului”. O etichetă pe care mi-au pus-o pesediștii, peneliștii sau oficii de propagandă ale lor de-a lungul timpului. Nu înțeleg cum a acceptat să îl numesc eu, om al sistemului, secretar de stat în 2016. Sau pe Cristi Ghinea ministru, pe Cătălin Drulă consilier de stat și așa mai departe. Au făcut atunci pact cu un om al sistemului? (…) Dar dacă s-a deschis subiectul „sistemului”, aș vorbi mai degrabă și de cel intern de partid. Sistem forțat și condus fix de cei care mă acuză. De la Secretariatul General – care, din păcate, a făcut erori de netolerat în acest proces electoral – până la sistemul „autobuzelor” reîncărcate pentru turul 2 printr-o interpretare foarte lejeră a regulilor. Dan spune azi că e normal ca adrese de e-mail pe care oamenii primesc un link de vot să fie făcute de șefii de filială unor colegi din mediul rural. Încă puțin și devine acceptabil ca alții să voteze în locul celor îndreptățiți. Pentru mine, e inacceptabil să schimbăm reguli care, de altfel, sunt clare în legile țării, cum inacceptabil este să jignim colegii din mediul rural în acest fel spunând că trebuie „ajutați” să voteze, pentru că ei nu s-ar pricepe. Abia ăsta este „sistemulde neacceptat, nu calomnii ieftine”, a replicat Cioloș, după cum am scris AICI.

După aceste acuzații, ați fi spus că Dacian Cioloș și Dan Barna nu vor mai lucra împreună, nu? Că doar nu vorbim de politicienii care s-au perindat în ultimele trei decenii în România. Iată, însă, că și la ei, la „oamenii noi”, se poate. Dan Barna și Dacian Cioloș vor merge în continuare la braț în echipa de conducere a USR. Cioloș a fost ales președinte, iar Dan Barna, unul dintre vicepreședinți.

Mai mult, la finalul Congresului USR, optimistul Barna a explicat că partidul este bine și că liderii sunt împreună, pentru a face ceea ce au promis: „Suntem bine, chiar suntem bine și suntem un partid care va conta foarte mult în tot ceea ce se va întâmpla în România, pe mai departe, oricât vor încerca să diminueze lucrul acesta. E un mesaj și pentru electoratul USR-PLUS. Într-adevăr, suntem puternici, am trecut peste acest congres cu bine. Sunt optimist. Împreună cu Dacian Cioloș, cu colegii din Biroul Național, USR-PLUS va face ceea ce a promis”.

Nu credeți că lipsește un cuvânt din fraza de final rostită de Dan Barna? Care? Cum care? Cuvântul rostit atât de Dan Barna, cât și de Dacian Cioloș – SISTEMUL. Corect ar fi fost să spună „împreună cu Dacian Cioloș, cu colegii din Biroul Național, cu sistemul…”.

 

Eugen DINU – comentariul este asumat integral de autor

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare