Opinie: Extemporalul la normalitate al unei națiuni – Provocări și manipulări

În ultimele săptămâni am asistat la o avalanșă de atacuri lansate asupra ideii de familie, și nu numai. De pe rețelele de socializare, am aflat că o femeie moare o dată la cinci zile în România, din cauza bătăilor pe care i le aplică soțul din familia tradițională, că întrebarea de la Referendumul pentru redefinirea familiei este neclară și că îl va scăpa pe Dragnea de pușcărie, că acest referendum condamnă copiii din România la sărăcie (???), că toți cei care vor participa la referendum sunt retrograzi, că toți copiii din familiile monoparantele vor fi afectați de această modificare a Constituției, că „Holocaustul a fost voința majorității” și exemplele pot continua.

Cireașa pe tort a fost pusă de unele mesaje afișate la mitingul organizat săptămâna trecută, de asociațiile ce promovează comunitatea LGBT în România: „Marea unire 2018: LGBT+anticapitalism+antirasism+anarhism+feminism+antifa=love” și „Sodoma, pământ românesc”, după modelul „Basarabia, pâmânt românesc”. În An Centenar, aceste mesaje întinează memoria eroilor din Primul Război Mondial, cel pentru Reîntregirea Neamului Românesc.

Dar să revenim la Referendumul pentru familie, ce va avea loc în week-end. Evident, mi-am pus multe semne de întrebare cu privire la scrutinul ce va avea loc în datele de 6 și 7 octombrie. Pentru început, am căutat de ce întrebarea de la Referendum este neclară și ce spune legea deja publicată în Monitorul Oficial.

Așadar, de ce întrebarea este atât de ambiguă? Potrivit Articolului 7 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, cetățenii care participă la referendum au dreptul să se pronunțe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma aprobată de Parlament?”.

Ce spune legea de revizuire a Constituției avizată deja de CCR? „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”. Practic, dacă Referendumul va trece, la Articolul 48 din Constituție se va înlocui forma actuală „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi” cu „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

Este Referendumul pentru familie al lui Dragnea sau al PSD-ului? În 2015, Coaliţia pentru Familie, o mişcare civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic şi neafiliată confesional, a început promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind revizuirea articolului 48, alineat 1, din Constituţia României. În forma actuală, amintitul articol prevede că: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

În urma acestei acțiuni, s-au strâns 3 milioane de semnături. Ca atare, această inițiativă nu îi aparține lui Liviu Dragnea sau Coaliției aflate la guvernare. În mod evident, prin această mișcare, liderul social-democrat vrea să puncteze la capitolul imagine. Mi-e greu să cred, însă, că mai poate salva ceva.

De asemenea, trebuie precizat că acest referendum nu îi aparține Partidului Social Democrat, dat fiind că mai mulți lideri politici – îi amintesc aici pe Traian Băsescu, fostul președinte al României, și pe Ludovic Orban, președintele PNL – au anunțat că vor vota „DA” la Referendum.

S-ar fi putut face alte lucruri cu banii alocați pentru acest Referendum? Evident, dar așa s-ar putea face și cu banii alocați pentru pensiile speciale, cu cei alocați pe diverse proiecte nefuncționale și exemplele pot continua.

Dacă tot avem parte de acest Referendum, de ce să nu profităm de el? De ce să nu luăm examenul la normalitate al națiunii române?

Eugen DINU

 

Sursa foto: Facebook

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare