sursa foto:  biziday.ro

Opt prevederi fiscale care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017

Mai sunt doar opt zile până la sfârșitul anului, iar, în acest timp, românii se gândesc la sărbătoarea Crăciunului și la petrecerea de sfârșit de an. 

Odată cu trecerea în anul 2017, locuitorii țării noastre trebuie să aibă cunoștință de aceste opt aspecte fiscale:

1. Cota de TVA se va modifica de la 20% la 19% , pentru livrările de bunuri/prestările de servicii care sunt supuse cotei standard de TVA, conform Art. 291 din Legea 227/2015.

2. Pentru persoanelor fizice care realizează, începând cu anul 2017, venituri din investiții și/sau din alte surse, contribuția de asigurări sociale de sănătate se stabilește de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuală prevăzută la Art. 179 alin. (2), pe baza informațiilor din declarația privind venitul realizat sau din cele privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum și pe baza informațiilor din evidența fiscală. Astfel, indiferent de statutul dumneavoastra (salariat, pensionar, etc), impozitul și contribuția la sănătate se va realiza în conformitate cu Art.176 si 179 din Legea 227/2015.

3. Inventarierea are drept scop stabilirea situației reale a tuturor elementelor patrimoniale de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii, precum și a bunurilor materiale aparținând altor unități, persoane juridice sau fizice și care temporar se află în păstrarea unității, în custodie, comodat, închiriate, pentru reparare și prelucrare ori sub orice altă formă prevazută de lege.

Inventarierea patrimoniului trebuie efectuată de toate persoanele juridice prevăzute la Art. 1 din Legea nr. 82/1991 (SRL, SA, PFA, etc.), iar la încheierea exercițiului financiar trebuie să:

– solicitați fiecărui furnizor un „Extras de cont” și fișa de cont,
– să trimiteți fiecărui client un „Extras de cont” în vederea confirmării soldului,
– societățile care au stocuri de marfă, materie primă, consumabile, etc. au obligația să întocmească stocul.

La dosarul de inventariere se vor anexa extrasele primite, trimise și stocul primit de la contribuabil. Inventarierea este obligatorie din punct de vedere legal, iar dacă nu este realizată, aceasta poate atrage o serie de sancțiuni din partea organelor fiscale.

4. Înainte de a începe să emită facturi, orice societate trebuie să-și definească printr-o decizie internă seriile și numerotarea documentelor (facturi fiscale, facturi proforme, chitanțe, avize).

În alocarea numerelor se va ține cont de structură organizatorică, respectiv gestiuni, puncte de lucru și sucursale. Orice persoană prevăzută la Art. 1 din Legea contabilitătii nr. 82/1991, republicată, trebuie să emită proceduri proprii de stabilire și/sau alocare de numere sau serii, pentru fiecare exercițiu financiar, iar în decizia internă se va menționa care este numărul sau seria de la care se emite primul document.

5. Valoarea maximă a tichetetului de masă acordat angajaților este de 15 ron, iar valoarea efectivă acordată va fi la latitudinea angajatorului.

6. Nu se mai depun declarații la ghișeul Administrației Financiare. Proprietarii societăților care nu au făcut procură pentru semnătura electronică, trebuie să nu uite de procura notarială.

7. Societățile care au înscrise în actul constitutiv codurile CAEN (5510, 5520, 5530, 5590, 5610, 5621, 5629, 5630) ca activitate principală sau secundară, indiferent că au sau nu venituri de acest tip, vor datora la stat impozit specific. Dacă nu aveți venituri pe aceste tipuri de activități, puteți să va modificați actul constitutiv până la sfârșitul anului.

8. Ttrebuie verificată valabilitatea sediului și a mandatului administratorului, pentru a evita declararea societății ca inactivă.

Vezi și Cum vrea Klaus Iohannis să respingă propunerea PSD

Unde se află Sebastian Ghiță

Averea considerabilă a lui Sevil Shhaideh – propunerea PSD-ALDE pentru postul de premier

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare