sursa foto:  stiripesurse.ro

Ordonanța anunțată de Eugen Teodorovici face prăpăd! Alertă pentru bănci!

Alertă printre bancheri! Ordonanța de Urgență anunțată de ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, va face prăpăd, susțin bancherii.

Taxa pe lăcomie aplicată băncilor, anunţată, marţi seară, de ministrul Finanţelor stârneşte noi controverse. Dacă marţi seară a fost şocul taxei, miercuri dimineaţă este modul de interpretare a prevederilor Ordonanţei Guvernului, aşa cum a fost publicată, scrie zf.ro.

Conform Ordonanţei, taxa se calculează şi se plăteşte trimestrial, ca un procent din activele bancare, în funcţie de nivelul ROBOR-ului din piaţă. În acest moment, la un ROBOR de 3,05%, taxa pe lăcomie este 0,9% din activele bancare.

Potrivit bancherilor, în textul Ordonanţei nu scrie nicăieri că taxa este anuală, ci trimestrială şi asta înseamnă că la finalul fiecărui trimestru se aplică 0,9% din activele bancare.

De exemplu, pe rezultatele la nouă luni din 2018, Banca Transilvania la active de 64 miliarde lei, ar trebui să plătească o taxă de 570 milioane lei la finalul fiecărui trimestru, ceea ce înseamnă o sumă anuală de 2,3 miliarde lei, nu de 570 milioane lei, cât s-ar fi înţeles iniţial.

Asta ar însemna că tot profitul ar fi mâncat şi banca trimisă pe pierderi. La nouă luni, Banca Transilvania a raportat un profit de 979 milioane lei.

Bancherii speră ca ministerul Finanţelor să vină cu clarificări în privinţa modului de calcul a taxei pe lăcomie.

Vezi și EXCLUSIV Lovitura dură pe care Țiriac i-a aplicat-o lui Petre Roman! Vis spulberat pentru fostul premier

Cine e, de fapt, jandarmul care l-a legitimat pe Tudor Chirilă și care ‘duhnea a alcool’

SURSE Situație de criză în sectorul amenințat de Dragnea! Dezvăluiri din interior – Se lasă cu destituiri?

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare