sursa foto:   capital.ro

Pensionarii ar putea beneficia de bani în plus, față de pensie, în anul 2024! Proiectul se află în Parlament

Pensionarii ar putea beneficia de bani în plus, față de pensie, în anul 2024! Proiectul se află în Parlament.

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament, în anul 2024, pensionarii ar putea să-și transforme în bani călătoriile cu trenul neefectuate.

Înregistrat în luna octombrie, proiectul se află în lucru la comisiile permanente ale Senatului, iar la final de noiembrie a primit aviz favorabil în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.

ATENȚIE! Pentru a fi aprobat, proiectul trebuie să treacă de votul Parlamentului, să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Ce spune proiectul:

„LEGE privind completarea art. 1 din Legea nr. 147 din 26 iulie 2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern

Articol unic. – Art. 1 din Legea nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, publicată în Monitorul Oficial al României,  Partea I, nr. 354 din 28 iulie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

Art. 1 – (1) Pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază anual de un total de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a II-a, la transportul intern în comun, între localităţi.

(1)^ Călătoriile care nu au fost efectuate în cursul anului vor fi compensate în bani, care vor fi viraţi beneficiarilor odată cu plata primei pensii a anului următor.

(1)^ Calculul compensaţiei se stabileşte prin Ordin al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.

(2) Călătoriile simple pentru pensionari, cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a Il-a sau pentru mijloace de transport intern, auto ori naval, vor fi asigurate atât de unităţile cu capital de stat, cât şi de societăţile comerciale cu capital privat”.

Cine sunt inițiatorii:

Alexe Florin-Alexandru – deputat PNL; Andronache Gabriel – deputat PNL; Banias Mircea-Marius – deputat PNL; Barcari Rodica-Luminiţa – deputat PNL; Bode Lucian-Nicolae – deputat PNL; Burciu Cristina – deputat PNL; Calotă Florică Ică – deputat PNL; Ciofu Cătălina – deputat PNL; Cupşa Ioan – deputat PNL; Dumitru Florian-Emil – deputat PNL; Fădor Angelica – deputat PNL; Făgărăşian Valentin-Ilie – deputat PNL; Gheorghiu Bogdan – deputat PNL; Gudu Michael – deputat PNL; Hărătău Elena – deputat PNL; Huţucă Bogdan-Iulian – deputat PNL; Kiss János – deputat PNL; Leoreanu Laurenţiu-Dan – deputat PNL; Mărculescu Dumitru – deputat PNL; Özmen Oana-Marciana – deputat PNL; Paladi George-Adrian – deputat PSD; Popa Alexandru – deputat PNL; Popescu Virgil-Daniel – deputat PNL; Roman Florin-Claudiu – deputat PNL; Roşca Mircea – deputat PNL; Şandru Cosmin – deputat PNL; Şişcu George – deputat PNL; Stănescu Vetuţa – deputat PNL; Ştirbu Gigel-Sorinel – deputat PNL; Stoian Maria – deputat PNL; Tătaru Nelu – deputat PNL; Thellmann Christine – deputat PNL; Trăilă Cristina – deputat PNL.

Pensionarii beneficiază de 50% REDUCERE la călătoria pe calea ferată conform legii nr. 147/2000.

Legea nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, cu modificările şi completările ulterioare, prevede pentru pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, anual, un număr de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio sau interregio clasa a 2-a, informează CFR Călători.

De aceste facilităţi la transportul pe calea ferată beneficiază şi soţul sau soţia, după caz, cu încadrare în numărul total de călătorii la care are dreptul titularul. Soţul sau soţia poate călători singur(ă) sau împreună cu titularul.

În situaţia în care călătoreşte singur(ă) la verificarea legitimaţiilor de călătorie va prezenta actul de identitate propriu şi talonul special de călătorie al titularului. Titularul călătoriei va prezenta la verificarea legitimaţiilor de călătorie actul de identitate şi talonul special de călătorie propriu acordat în baza Legii nr. 147/2000.

Călătoria pe calea ferată se efectuează cu legitimaţia de călătorie obţinută în baza cuponului talon care se detaşează din talonul special de călătorie de către personalul operatorului de transport şi a achitării a 50% din tariful de transport tren regio, interregio, clasa a 2-a, după caz. În cazul când se asigură loc rezervat se achită integral tichetul de rezervare.

Talonul special este format din talonul special, şase cupoane-talon detaşabile şi şase cupoane-anexă detaşabile, corespunzătoare a şase călătorii simple.

Cupoanele-anexă se folosesc numai pentru transportul pe calea ferată, în cazul modificării contractului de transport.

Călătoria la clasa 1, la vagonul de dormit/cuşetă sau pe o altă rută decât cea înscrisă pe talonul special de călătorie se poate face numai cu plata integrală a diferenţelor tarifare.

Călătoria cu tren Intercity, la clasa 1, la vagonul de dormit/cuşetă se poate face numai cu plata integrală a diferenţelor tarifare.

Pierderea sau deteriorarea talonului special de călătorie acordat în baza Legii nr. 147/2000, atrage imposibilitatea efectuării călătoriilor cu reducere.Taloanele speciale de călătorie care prezintă ştersături, corecturi sau care au date tipărite ilizibil nu vor fi primite la transport.

Taloanele speciale pentru călătorie acordate în baza Legii nr. 147/2000 se emit şi se distribuie prin grija Casei Naţionale de Pensii sau prin casele teritoriale de pensii.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare