sursa foto:  radiochisinau.md

‘Pentru a reduce dependența de Federația Rusă, ne dorim un contract pe termen lung cu România’ – Interviu EXCLUSIV cu vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu

Joi, 22 septembrie 2022, fiind prezent la București, la „Romanian International Gas Conference 2022”, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a acordat un interviu site-ului Bugetul.ro.

Am vrut să aflăm ce măsuri a luat sau urmează să ia Guvernul Republicii Moldova pentru a reduce dependența de gazul rusesc, dar și ce semnale sunt din Transnistria, dacă sunt, după decretizarea mobilizării parțiale de către Vladimir Putin, președintele Federației Ruse.

Andrei Spînu, pentru Bugetul.ro: „Ne dorim un contract pe termen lung cu România, pentru aprovizionarea cu gaze”

Eugen Dinu: Ce măsuri ar urma să ia sau urmează să ia Republica Moldova pentru a reduce dependența de Rusia (n.r. – de gazul rusesc)?

Vicepremierul Andrei Spînu: În primul rând, reducem consumul și pentru septembrie am redus deja cu 28%. Doi – investim în (n.r. – energia) regenerabilă și avem o creștere bună în ultimul an. Am făcut și modificări la legislație ca să fie mai ușor pentru afaceri și pentru familii.

Trei – căutăm alternative și, în primul rând, ne dorim să semnăm un contract pe termen lung cu România, ținând cont că România va crește producția în următorii ani, dar și cu Azerbaidjan și alți producători de gaz.

E.D.: Știu că trebuia să fie făcut acel audit (n.r. – auditul datoriilor Moldovagaz față de Gazprom)…

Andrei Spînu: În august a fost semnat contractul.

E.D: Ce s-a mai întâmplat cu acele negocieri cu Gazprom?

Andrei Spînu: Nu avem un răspuns ferm din partea Gazpromului. Așteptăm ce va face în zilele următoare, după 1 octombrie. Auditul este în proces și va fi gata la finalul lunii ianuarie anul viitor.

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, pentru Bugetul.ro: „În ultimul an a existat permanent riscul ca Gazprom să înceteze aprovizionarea Republicii Moldova”

E.D: Există riscul ca Gazpromul să înceteze aprovizionarea Republicii Moldova cu gaz rusesc?

Andrei Spînu: Acest risc a fost permanent în ultimul an și vedem că și țările din Europa au trecut prin aceeași situație, când Gazpromul a decis limitarea sau sistarea livrărilor de gaz.

Vicepremierul Republicii Moldova, pentru Bugetul.ro: „La acest moment, în zona transnistreană, este liniște”

E.D.: Și o ultimă întrebare… Aș vrea să ieșim un pic din sfera aceasta. Mă refer la decretarea mobilizării parțiale de către Vladimir Putin ieri (n.r. – miercuri). Există vreo temere a Republicii Moldova, că s-ar putea extinde războiul?

Andrei Spînu: Nu sunt expert militar, dar evident că noi urmărim cu îngrijorare evenimentele din Ucraina. Știți că avem și un conflict înghețat în Republica Moldova, în zona transnistreană. Respectiv, ce ne dorim toți, cred că nu doar Republica Moldova, este să avem pace peste tot în Europa.

E.D.: De acolo ce semnale sunt, din zona transnistreană?

Andrei Spînu: La acest moment, este liniște, avem un dialog cu așa-numitele autorități de acolo și contăm pe menținerea acestei stabilități.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare