sursa foto:  Facebook

Peste 200.000 de români s-ar putea bucura de o nouă pensie! Ministrul Finanțelor face anunțul!

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit, marți seară, la Realitatea Plus, despre posibilitatea plății pensiilor persecutaților politic începând cu anul 2024.

Potrivit acestuia, beneficiarilor li s-a făcut „o nedreptate” , dar anul acesta problema se va rezolva.

Legea a fost amânată de două ori până acum

Legea 154/2021 a fost amânată de două ori începând cu 2021. În decembrie 2022, cu doar două săptămâni înainte ca plata pensiilor să înceapă, coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a stabilit să prelungească termenul de acordare cu încă un an, până în 2024.

Legea vizează aproximativ 200.000 de beneficiari din toată țara, conform ministrului. 1

Ministrul de Finanțe a spus că beneficiarilor li s-a făcut ”o nedreptate” și că își propune să o îndrepte anul acesta:

”La prima rectificare bugetară o să propunem modificarea acestei nedreptăți. Dacă coaliția de guvernare va fi de acord va fi de acord o vom pune în aplicare”.

Marcel Boloș a mai spus că impactul bugetar este mare și direct din cauza numărului mare de beneficiari, aproximativ 200.000 de euro.

Citește și: 2025, anul în care România se schimbă din temelii la nivel fiscal. Anunțul făcut de ministrul Marcel Boloș despre viitoarea „revoluție”

Ce prevede Legea 154/2021

Drepturi pentru minori

Art. 3 (1) Copilul celui decedat, dispărut sau exterminat în trenul morţii, în timpul masacrelor îndreptate împotriva populaţiei minoritare, în timpul deportării în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate, în timpul privării de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, în timpul refugierii, expulzării sau strămutării în altă localitate, în timpul evacuării din locuinţa pe care o deţinea, în timp ce a făcut parte din detaşamentele de muncă forţată, are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 175 lei.

(2) Copilul minor la data la care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g), precum şi copilul născut în perioada în care unul sau ambii părinţi s-au aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) au dreptul la o indemnizaţie lunară în acelaşi cuantum cu indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele lor decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.

(3) Copilul născut după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 50% din indemnizaţia de care ar fi beneficiat părintele său decedat, stabilită conform prevederilor art. 2 la data depunerii cererii de către copil.

(4) Copilul care s-a aflat atât în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1)-(3), cât şi în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g) beneficiază de indemnizaţia al cărei cuantum este mai mare.

(5) La stabilirea indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) sau (3), în situaţia în care ambii părinţi ai copilului s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g), copilul are dreptul la indemnizaţia al cărei cuantum este mai mare.

(6) De prevederile alin. (2)-(5) beneficiază în mod corespunzător şi copilul celui decedat după încetarea situaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. a)-e) şi g), în situaţia în care părintele său, deşi ar fi avut dreptul, nu a beneficiat de prevederile prezentei ordonanţe.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare