sursa foto:  Facebook.com

Politologul Andrei Țăranu, despre conflictul China – Taiwan: ‘Taiwanul produce microprocesoare folosite la armele HIMARS și celelalte care se folosesc foarte mult în războiul din Ucraina’

Politologul Andrei Țăranu, prodecanul Facultății de Științe Politice SNSPA, a precizat că Taiwanul e unul dintre cei mai mari producători de hardware din lume și produce 92% dintre microprocesoare. Acestea sunt esențiale nu doar în industriile de apărare, ci și în producția civilă – la mașini, telefoane laptopuri etc.

 

Taiwanul, pe lângă faptul că e unul dintre cei mai mari producători de hardware din lume – majoritatea laptop-urilor pe care le avem noi acasă vin din Taiwan – produce 92% dintre microprocesoare, care sunt de 4, 2 și 10 nanometri, ultimele folosite la armele HIMARS și celelalte care se folosesc foarte mult în războiul din Ucraina.

Dacă se întâmplă acest lucru (blocadă economică sau chiar război), o mulțime din întreprinderile europene, americane, chineze, japoneze, coreene etc vor fi practic împiedicate în a mai produce multitudinea de automobile și tot ce înseamnă producție civilă, de la laptopuri, telefoane, prăjitoare de pâine.

Toate funcționează pe aceste procesoare și e foarte greu să le produci. Spania a spus acum un an că se apucă să facă ea o întrepridnere care să producă 500 de milioane de microprocesoare pe an, cifră care pare mare, dar de fapt e mică. Nu doar că nu a debutat producția, dar nici nu a reușit să adune toate echipamentele pentru așa ceva.

Asta e miza economică și psihologică a acestui conflict, că practic va trage frâna de mână a economiei mondiale”, a explicat politologul.

Lumea ar putea deveni mai săracă

China e marea benefiară a globalizării. Mi-e foarte greu să înțeleg de ce China luptă împotriva globalizării în timp ce încearcă să găsească canale spre India și alte zone.

Ce se întâmplă în Orientul Îndepărtat și în zona asta începe să devină extrem de complicat. Foarte inteesant: vedeți conflictul economic și tehnologic care a existat în Pacific de prin 1996 ajunge prima dată în zona atlantică, practic am înconjurat lumea. A rămas doar Polul Nord și Polul Sud, în rest toată lumea e prinsă în acest joc, care are și o dimensiune psihologică.

Atunci când nu mai poți vinde electronică, nu mai poți produce o mulțime de lucruri și acele lucruri pe orizontală vor bloca economii, lumea va deveni mai săracă și probabil va căuta – ăsta e lucrul probabil cel la mai ciudat – să se autonomizeze, adică să încerce să-și construiască propriile întreprinderi”, a mai declarat Andrei Țăranu, la B1TV.

Vezi și:

Extremul Orient, pe un butoi cu pulbere. SUA, predicție despre marele atac al Chinei asupra Taiwanului: ‘Nu vom mușca momeala. Nu va funcționa’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare