sursa foto:  adevarul.ro

Profesorul Mircea Coșea: ‘Populația României nu e protejată de guvernanți care nu realizează că suntem într-o economie de război. Crăciunul care va consuma mult din rezervele familiilor’

Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, atrage atenția că ”populația României nu e protejată de guvernanți care nu realizează că suntem într-o economie de război, în care obligația primară a acelora care guvernează, este aducerea societății într-o situație de siguranță”.

 

Analistul economic Mircea Coșea a început prin a face o scurtă radiografie a măsurilor luate de guvern Guvern: ”Cam la toate operațiunile acestea de creștere a pensiilor și tot ceea ce a făcut Guvernul până acum, din punctul meu de vedere, e o expresie clară a precarității în care se află în economia românească. Nici măcar nu s-a putut ajunge la un volum de plată care să asigure acoperirea inflației. Toate aceste plăți sociale, cadourile astea care se fac, pe criterii care au ajuns să fie, și în funcție de vârstă, ceea ce nu este deloc corect în economie, de două ori pe an, arată că, de fapt, economia este într-o stare foarte complicată, că guvernul nu a renunțat la alimentarea bugetului prin inflație și din acest punct de vedere nu mă aștept la măsuri importante în următoarea etapă”.

Mircea Coșea a continuat pe același ton pesimist spunând că: ”Nu cred că vom avea nici un fel de măsuri care să ducă la o relansare a economiei și o aducție de valoare adăugată suplimentară care să alimenteze bugetul pe o cale sănătoasă. Va continua Guvernul să lucreze pe veniturile din inflație, așa încât, repet, concluzia mea este că suntem neprotejați. Populația României nu e protejată de guvernanți care nu realizează că suntem într-o economie de război, în care obligația primară a acelora care guvernează, este aducerea societății într-o situație de siguranță în fața oricăror vicisitudini de natură militară sau de altă natură, care pot să distorsioneze viața populației”.

Analistul a continuat afirmând că: ”Suntem în situația în care veniturile scad și inflația crește, deci, ceea ce putem să facem este să ne gospodărim singuri. Adică eu fac apel la această protecție pe care noi trebuie să o înțelegem ca fiind singura noastră formă de apărare în perioada care vine în viitoarele luni, ca vor fi șase, că vor fi nouă luni,  nu știm. Anul 2023 nu se anunță un an bun. Și atunci, asta înseamnă că trebuie să fim foarte, foarte cum ne gospodărim veniturile, în funcție de cheltuielile pe care le facem”.

Mircea Coșea a atras atenția mai departe spunând că este nevoie de: ”Multă atenție în ceea ce privește investițiile pe care vrem să le facem. Dacă cineva mai dorește așa ceva, sigur că se pot face anumite speculații pe piața imobiliară, care e într o situație complicată. Dar foarte mare grijă. Nu trebuie să omitem efortul pe care trebuie să îl facă în viitor cei care au credite. Amânarea plății dobânzilor și a ratelor trebuie să fie făcută numai în măsura în care cel care decide așa ceva știe într-o manieră precisă că la data la care va începe să plătească ratele va avea o situație economică stabilă. Trebuie sa existe o grija foarte importantă în legătură cu plata facturilor. Astăzi s-a votat în Parlament legea care nu cuprinde eșalonarea plății facturilor.

Asta înseamnă că apare o situație clară de debranșare masivă a populației.

Toate lucrurile astea sunt niște apăsări de natură monetară pe fiecare cetățean în parte, așa încât fiecare trebuie să evite intrarea într-o criză a lichidităților. Adică să nu cumva să rămână fără bani după ce trec aceste sărbători de iarnă, Crăciunul care va consuma mult din rezervele familiilor”, a apreciat analistul economic și a continuat spunând că ”la noi Crăciunul este un element atât de important încât mergând pe ideea latină, că latini suntem în gândire, vom trăi momentul și nu ne vom gândi foarte mult în viitor.”, conform dcbusiness.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare