caldura cu hidrogen

sursa foto:  facebook

Premieră în România! Locuinţele vor fi încălzite cu tehnologia hidrogenului verde

Locuinţele dintr-un oraş din România vor fi încălzite, în premieră, cu tehnologia hidrogenului verde, ca urmare a unui proiect al companiei de termoficare.

CET Oradea plănuiește 127 milioane de lei pentru realizarea unei instalații de producție de hidrogen verde.

Locuinţele vor fi încălzite cu tehnologia hidrogenului verde

Compania plănuieşte să se doteze cu o instalație de producție hidrogen cu o capacitate de 10 MW, dar și de stocare a acestui gaz care, în amestec cu gazul metan, va produce energia termică necesară încălzirii locuințelor.

„Fabrica” de hidrogen nu va fi poluantă deoarece va funcţiona strict pe bază de apă care, după procedura de electroliză nu va avea nevoie de alte tratamente, şi va putea fi deversată în Criș, scrie Adevarul.

Potrivit inițiatorilor, această inovație reprezintă un pas semnificativ către o sursă de energie mai curată și durabilă, ce va avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Citește și: Și bogații fac economie! Celebrul bucătar Salt Bae a oprit căldura pentru că factura la energie e prea mare

 

CET Oradea va folosi apa din Crişul Repede

Pentru producţia de hidrogen, CET Oradea va folosi apa din Crişul Repede. Proiectul deschide  astfel calea către explorarea și adoptarea tehnologiei hidrogenului verde în domeniul termoficării, cu posibilitatea extinderii acestui concept și în alte regiuni ale țării, notează adevarul.ro.

Instalaţia va fi compusă dintr-un ansamblu electrolizor unde în fiecare oră se vor produce 2.000 metri cubi de hidrogen (circa 180 kg pe oră) și un ansamblu de stocare, compus din 20 de rezervoare, unde gazul va fi comprimat. Pentru 1.000 metri cubi de gaz, se vor consuma 1.300 litri de apă luați din râul Crișul Repede care, înainte să fie introdusă în instalaţie, va fi tratată.

„Fabrica” de hidrogen nu va fi poluantă deoarece va funcţiona strict pe bază de apă care, după procedura de electroliză nu va avea nevoie de alte tratamente, şi va putea fi deversată în Criș.

Se caută investiții

Investiția a primit, în faza de proiect, acordul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, iar finanțarea pentru fabrica de hidrogen ar urma să fie asigurată din fonduri europene ,dar încă nu există un contract semnat

Investiţia a fost aprobată, deja, de Consiliul Local Oradea şi urmează să fie depusă spre finanţare prin Planul Naţional de Reconstrucţie şi Rezilienţă (PNRR).

„După ce vom avea finanțarea contractată, în 24 de luni vom implementa proiectul”, spune Ungur. La cât de mult promovează UE tranziția spre energia verde, Oradea chiar are șanse să atragă banii

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare