Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a transmis joi la finalul discuţiilor cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, că trebuie făcute analize serioase în zona de restructurări din sectorul public, nu cu pistolul la cap, ci cu maximă transparenţă şi deschidere, pentru a putea împiedica abuzurile.
„Ministrul Boloş rămâne în tipul de abordare al Guvernului României. Ei nu doresc să schimbe nimic în document sau aproape nimic. În ceea ce priveşte zona de restructurări din sectorul public, eu am avut astăzi alături de mine la discuţii colegi din Finanţe, Interne, Justiţie, Mediu, Sport, Cultură, din aproape toate sectoarele publice. Singurul mesaj pe care îl receptăm ca pe un mesaj pozitiv este faptul că principiile din această lege vor trebui să fie tratate serios, responsabil şi cât se poate de transparent de către ordonatorii de credite.
Aceste principii presupun o evaluare corectă, atentă, a situaţiei fiecărui ordonator de credite în parte, astfel încât măsurile care sunt trecute acolo să fie aplicate caz cu caz justificat, tocmai pentru a nu pune în imposibilitatea de a funcţiona sau de a afecta fundamental funcţionarea unor sisteme mari”, a declarat Dumitru Costin.
Acesta a precizat că nu este vorba de zona administrării justiţiei, „nu vorbim de procurori, judecători, de magistraţi”, ci de zona grefierilor, personalului auxiliar, a celor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Interne, Gardă de mediu etc.
„În fiecare sector trebuie făcute analize serioase, nu cu pistolul la cap, dar cu maximă transparenţă, cu maximă deschidere, tocmai pentru a putea să împiedicăm abuzuri, pentru că sunt convins că ne vom confrunta cu foarte multe abuzuri, pe de o parte, iar pe de altă parte, pentru a elimina inechităţi şi inechităţile le vedem rezolvate şi într-o altă zonă, pentru că şi domnul ministru de finanţe a menţionat legea salarizării în sectorul bugetar.
Mulţi dintre colegii mei au făcut trimitere la situaţii cu care se confruntă astăzi: întârzieri de plăţi, drepturi câştigate în instanţă care nu au fost achitate şi care se tot rostogolesc de la un an la altul şi care încarcă nota de plată a Guvernului României în ansamblu şi a fiecărui ordonator de credite în parte”, a adăugat el.
Întrebat dacă vor începe individual negocieri cu fiecare departament în parte de la Ministerul de Justiţie, Ministerul de Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, preşedintele BNS a transmis că este treaba organizaţiei sindicale să deschidă discuţii pentru o funcţionare mult mai eficientă în sector.
„E treaba noastră să deschidem discuţii, negocieri pe evaluările care vor fi făcute la nivelul fiecărui ordonator de credite. Repet, dacă se doreşte să fie făcută curăţenie, atunci această curăţenie să fie făcută curat, corect şi să ducă sistemele despre care vorbim la o funcţionare mai eficientă.
Dacă facem restructurări de dragul restructurărilor, cum s-au făcut în calea ferată din România, unde au rămas şefii, şefuţii, neamurile lor şi a plecat personalul de execuţie şi am ajuns să facem sute de mii de ore suplimentare cu personalul de execuţie ca să mai funcţioneze amărâtul ăsta de sistem public de transport pe cale ferată, nu e bine. Deci, dacă nu o să fim acum câinele de pază, dacă nu o să vânăm fiecare proces de evaluare instituţională care are loc, atunci o să ne trezim cu tot felul de aberaţii care nu ne vor duce la bine ci ne vor duce la rău”, a explicat şeful BNS.
De asemenea, Costin şi-a exprimat opinia şi în ceea ce priveşte discuţiile în zona tichetelor de masă, a comisioanelor şi creşterii salariului minim.
” Am revenit şi asupra unui subiect pe care ieri părea că ne-am înţeles, inclusiv mediul de afaceri înţelesese acelaşi lucru ca şi noi, organizaţiile sindicale. Am explicat ieri că nebunia aia prin care dai opţiunea unui angajator să dea tichetele de masă în tichete de masă sau contravaloare în bani nu este bine venită, cel puţin în acest moment, întrucât cash-ul se duce neţintit, spre deosebire de tichetele de masă.
Deci poate să fie folosit la orice, lucru care şi astăzi se întâmplă, dar într-un procent mult diminuat. Ştiţi bine că încearcă să transforme tichetele de masă în alcool şi ţigări, lucru care e interzis, dar de bine, de rău, impactul este unul extrem de mic. Marea majoritate a acestor bani merg către cumpărături, către mâncare, acesta este scopul”, a adăugat el.
Preşedintele BNS a adăugat că tichetele de masă reprezintă un instrument care ţine la lumină, „în zona albă”, toate aceste cheltuieli.
„Dacă îi dai cash se va duce şi va încerca să opereze cu cash pe zonele mai puţin fiscalizate, cu alternativa unor preţuri mai mici, şi aici e o capcană. Deci nu vor ajunge să facă veniturile pe care scontează. Pe de altă parte, să vii cu această măsură şi concomitent să mai creşti salariul minim în două trepte, o dată la 1 octombrie şi o dată la 1 decembrie, cu siguranţă, foarte mulţi din angajatorii din România, cel puţin pe zona Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, vor zice ok, nu vă mai dăm tichetele de masă ci vă creştem salariul minim şi cu asta basta. (…) Deci, foarte mulţi salariaţi din România vor rămâne şi fără amărâtele asta de tichete de masă.
Repet, ieri, toată lumea prezentă a înţeles, cel puţin la nivel de parteneri social, fiind şi domnul preşedinte al Senatului acolo, deci, ambii lideri ai coaliţiei, ne-am înţeles, am convenit ca tichetele să fie date doar în format digital. Mai mult, le-am propus şi o soluţie legislativă ca să nu mai rămână contravaloarea tichetelor necheltuite, să se facă venit la firme, astfel încât oamenii să poată să-şi rostogolească cheltuielile neefectuate de la un an la altul, iar ei să rămână în continuare beneficiarii acestui drept, nu să crească profitul acestor companii”, a explicat preşedintele BNS.
În ceea ce priveşte cheltuielile de administrare a tichetelor sociale, Costin a afirmat că le-a recomandat nişte soluţii pentru a reduce aceste cheltuieli cu tichetele pe care le dă Guvernul României pentru milioane de cetăţeni săraci din această ţară.
„V-am spus de ieri, 5% pentru această operaţiune la volume care înseamnă sute de milioane de euro sunt sume uriaşe de bani, dar având în vedere, că, să zicem, la un moment dat, era justificat acest demers 5% până îţi pui la punct sistemul, după aia e normal, se reduci aceste costuri şi pot fi chemaţi la discuţii, la negocieri. Deci, aici rămânem cu această problemă neclară. I-am scris şi prim-ministrului, aşteptăm din partea liderilor coaliţiei să ne comunice până la urmă dacă lucrurile pe care le convenim într-o zi, a 2-a zi, constatăm că trebuie să le luăm de la capăt”, a subliniat acesta, conform AGERPRES