Klaus Iohannis

sursa foto:  Facebook

Președintele Klaus Iohannis, propus oficial pentru funcția de secretar general al NATO. România și-a notificat partenerii din alianță

 Jurnalista Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Alba pentru Bloomberg News, susține că țara noastră a oficializat propunerea lui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO. România și-a anunțat deja partenerii din alianță în acest sens. 

România și-a anunțat aliații din NATO că îl propune pe președintele Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al alianței. Informația a fost făcută public de jurnalista Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Alba pentru Bloomberg News.

(CITEȘTE ȘI: Indemnizații majorate de la 1 martie 2024! Românii care vor primi mai mulți bani de la stat)

România a oficializat propunerea lui Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al NATO

În cursul zilei de joi, 22 februarie 2024, jurnalista Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Alba pentru Bloomberg News. a anunțat pe rețeaua X că România l-a propus oficial pe Klaus Iohannis pentru funcția de secretar general al alianței.

„România i-a notificat pe ceilalți membri NATO că intenționează să îl nominalizeze pe președintele său, Klaus Iohannis, drept candidat la funcția de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a scris Jennifer Jacobs pe rețeaua X, citând alți doi jurnaliști de la Bloomberg, Natalia Drozdiak și Peter Martin.

Dezvăluirea jurnalistei Bloomberg vine la doar o zi după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că PSD propune devansarea alegerilor prezidențiale. Acestea ar trebui să aibă loc în luna decembrie a acestui an, însă ar putea fi mutate în  septembrie, lună în care expiră mandatul lui Jens Stoltenberg ca secretar-general al NATO. În aceste condiții, Klaus Iohannis ar putea să preia un eventual post în cadrul alianței fără să-și scurteze mandatul.

Luptă acerbă pentru conducerea NATO

Potrivit zvonurilor din ultimele zile, premierul olandez Mark Rutte a fost anunțat drept favorit pentru a prelua funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice. Mai mult, oficiali din cadrul NATO au declarat că „peste 20 de ţări NATO sunt pregătite să îl susţină pe premierul Rutte ca viitor secretar general”. Printre țările care îl vor susține pe premierul olandez se numără Statele Unite, Marea Britanie și Germania. Totuși, Politico.eu a subliniat că „alți diplomați au atras atenția că nu s-a ajuns la o înțelegere și poate apărea un alt candidat”.

Pentru a deveni secretar general al Alianței Nord-Atlantice, candidatul are nevoie de sprijinul tuturor celor 31 de țări membre. Potrivit celor de la Reuters, Ungaria și Turcia s-ar putea opune alegerii lui Mark Rutte. În plus, candidatura premierului olandez s-ar putea lovi și de opoziția țării noastre.

(NU RATA: Guvernul României a tăiat voucherele în 2024. Ce bugetari au de suferit din pricina măsurilor drastice)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare