sursa foto:  facebook

Guvernul României a tăiat voucherele în 2024. Ce bugetari au de suferit din pricina măsurilor drastice

În anul 2024, mai multe tipuri de vouchere au fost tăiate de Guvern. Mai mulți angajați din România rămân fără tichetele de vacanță, dar și fără importante ajutoare.  O altă modificare este și faptul că orele suplimentare lucrate nu vor mai fi plătite, ci vor fi compensate cu zile libere.

Mai multe vouchere şi ajutoare pentru români vor dispărea acesta an, iar cel mai afectaţi par a fi pensionarii şi profesorii, dar și cei cu venituri de peste  8.000 lei

Mai multe tipuri de vouchere și ajutoare vor fi tăiate în 2024

Începând cu anul 2024, au fost aduse modificări semnificative privind acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari. Potrivit potrivit Legii 296/2023, există ajustări în privința cuantumului și criteriilor de eligibilitate.

Potrivit  Antena3, în 2024 nu se vor mai acorda vouchere de vacanță, ci doar tichete de creşă.  de asemenea, voucherele de energie nu se vor mai acorda.

„În anul 2024, instituţiile şi autorităţile publice (…) indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.”

Cine rămâne fără vouchere

Anul 2024 va fi unul greu pentru mulți români. Potrivit antena.ro, mai mulți cetățeni vor rămâne fără un important venit. Concret:

– nu se mai dau voucherele pentru profesori (1.000 de lei)

– nu se mai dau voucherele pentru energie (1.400 de lei)

– nu se mai dă bonusul la pensie (între 600 şi 1.000 de lei)

– creşterea contribuţiei la pilonul II la 4,75% se amână până în 2026.

Citește și: Reguli noi pentru voucherele de vacanță în 2024. Cine primește bonurile și cum se calculează totul

Ore suplimentare lucrate vor fi recompensate cu zile libere

Orele suplimentare ale bugetarilor vor continua să fie compensate și anul viitor cu zile libere, nu cu bani.

„În anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.”

Militarii, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională fac o excepție însă.

„Prin excepţie de la prevederile alin. (1) în anul 2024, pentru activitatea desfăşurată de personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, se acordă drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi o reprezintă solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază cuvenită/cuvenit.”

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare