gunoaie garda de mediu

sursa foto:  captura video ebihoreanul

Primăria din România amendată de Garda de Mediu pentru că ascunde gunoiul în pământ cu excavatorul din dotare! Cum se apără edilul

Un exemplu de așa nu, este decizia pe care un edil de comună a luat-o atunci când a pus șoferul excavatorului care aparține de primărie, să îngroape gunoaiele și mai apoi să le acopere cu pământ, în zona unei arii protejate.

Este vorba despre comuna Girișu de Criș, din Bihor, unde echipele Gărzii de Mediu Bihor au mers sâmbătă, fiind sesizați de un localnic care a reclamat la 112 că pe un teren de la marginea satului Tărian sunt îngropate gunoaie care sunt aduse cu camioanele. Comisarul șef al Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, care a condus controlul de la fața locului, spune că, colegii au constatat că, în gropile rămase în urma unor excavări de pietriș, au fost transportate gunoaie cu camioane care aparțin unei firme de profil, iar un buldo-excavator al Primăriei Girișu de Criș le acoperea cu pământ.

Printre gunoaiele îngropate se află crengi și resturi vegetale, deșeuri din construcții, mizerii din plastic, resturi textile, bucăți rupte din piese de mobilier. Șeful Gărzii locale de Mediu a spus că va amenda Primăria și va confisca utilajul folosit pentru îngroparea deșeurilor. De regulă, amenda în acest caz este de 50.000 de lei. Garda de Mediu Bihor va demara o anchetă privind excavările din zonă, dat fiind că amplasamentul cu pricina este la limita ariei protejate Lunca inferioară a Crișului Repede. În vecinătatea acestui loc, tot comisarii de mediu au descoperit, în vara anului 2023, excavări ilegale pe o suprafață de 3,5 hectare făcute de o firmă care a livrat aproape 95.000 tone de balast pentru șantierul drumului de legătură cu Autostrada Transilvania.

Citește și: Garda de Mediu, zdruncinată de DNA! Un comisar șef este acuzat de luare de mită, în formă continuată

Cum se apără primăria din localitate

Primarul comunei Girișu de Criș, Ioan Pașca, se arată revoltat de deciziile luate de Garda de Mediu Bihor și spune că scandalul iscat ar avea iz politic. Edilul mai spune că resturile din plastic, care nu sunt biodegradabile, au ajuns acolo accidental.

„Este o luptă politică, a reclamat unul care vrea să fie primar. Noi acolo nu am dus gunoaie, ci doar crengi pe care de 4 ani le-am strâns de la oameni de-acasă și le-am depozitat într-un loc împrejmuit. Acum, acel loc s-a umplut și am zis că le ducem să le îngropăm acolo unde a fost stația de epurare a complexului de porci, dar nici vorbă să fie gunoaie, sunt doar lemne de foc și vițe de vie”, a declarat primarul Ioan Pașca pentru Bihoreanul.

Întrebat de ce nu a dus deșeurile la depozitul județean din Oradea, singurul loc din Bihor autorizat să colecteze gunoaie din județ, edilul a spus că a încercat însă a fost refuzat. „Nu ne ia crengile la depozitul de deșeuri, mi-au zis să le toc, să le fac mărunțiș, compost, să fac pe dracu’ și pe lacu’. Eu n-am ce face cu ele, noi le-am adunat de la oameni de-acasă și cum deja sunt pe jumătate putrede, am zis că le îngropăm”, a mai spus primarul.

Vezi și: Primărie din Botoșani, închisă pentru un chef la restaurant! Angajații s-au dus să-și serbeze secretara, în mijlocul programului

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare