sursa foto:  sport.ro

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, dezvăluiri incredibile: ‘Am avut informații semi-oficiale cu câteva zile înainte de la ofițerii noștri militari și de informații că invazia Ucrainei este planificată cel mai probabil pentru noaptea de 24 februarie’

Vitali Klitschko, primarul Kievului, a dezvăluit că a fost informat că invazia rusească va avea loc în data de 24 februarie și că nu a dormit deloc în noaptea premergătoare atacului.

 

„Am avut informații semi-oficiale cu câteva zile înainte de la ofițerii noștri militari și de informații că invazia Ucrainei este planificată cel mai probabil pentru noaptea de 24 februarie, la patru dimineața. M-am trezit la trei, n-am dormit o oră. Și la ora patru m-au sunat militarii și mi-au spus: ‘a început’”, afirmă Klitschko, într-un interviu acordat site-ului ucrainean Babel.

„La șase-șapte dimineața, am sunat deja pe toată lumea și aveam deja prima ședință de dimineață la primărie”, relatează el.

Primarul capitalei ucrainene afirmă că informațiile despre invazia rusească au venit din surse deschise – de la armata ucraineană, informațiile partenerilor occidentali și țările care sprijină Ucraina.

„Ei au subliniat că probabilitatea [unui război la scară largă] este destul de mare. Și în niciun caz nu trebuie să ne relaxăm, ci să ne pregătim pentru asta. Prin urmare, am ridicat în mod constant acest subiect, am ținut întâlniri care nu le-au plăcut tuturor”, afirmă el.

Afirmațiile sale amintesc de cele făcute la începutul lunii august de generalul Serhii Krivonos, fostul comandant al trupelor speciale ucrainene, care a relatat la rândul său că liderii politici ai Ucrainei au ignorat avertismentele serviciilor de informații și ale partenerilor occidentali privind iminența unei invazii rusești.

Ce l-a luat prin surprindere pe Vitali Klitschko

Klitschko spune însă că se aștepta ca ostilitățile să înceapă în estul țării și că nu își imagina ca atacul rusesc să fie atât de rapid și să vină atât dinspre sud din Crimeea, cât și nord din Belarus, direcția din care a fost atacată capitala ucraineană.

„Dar am o mare întrebare până în ziua de azi: timp de două luni, rușii, cu peste o sută de mii de soldați în nord, au efectuat așa-zisul antrenament cu o mare probabilitate de invazie, despre care vorbea toată lumea”, afirmă Klitschko cu privire la exercițiile militare începute de Rusia pe teritoriul Belarusului în 10 februarie, cu două săptămâni înainte de declanșarea războiului.

„Și apoi s-au apropiat de Kiev aproape fără rezistență. Dar aceasta este o întrebare generală pentru militari. Nu mă așteptam ca capitala să fie aproape înconjurată atât de repede, iar rușii să se apropie de orașul nostru”, spune primarul capitalei ucrainene.

Vitali Klitschko le-a relatat de asemenea jurnaliștilor de la Babel că a fost amenințat voalat de o persoană din biroul lui Volodimir Zelenski după ce a semnat o scrisoare deschisă care cerea reacordarea cetățeniei ucrainene unui om de afaceri căruia președintele ucrainean i-a revocat-o, conform hotnews.ro.

Vezi și:

Un analist militar american rupe tăcerea: ‘Se pare că, în timp ce Ucraina ar dori să pună capăt războiului rapid și să învingă decisiv forțele ruse și să le alunge din țara lor, politica Statelor Unite pare menită să prelungească conflictul’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare