sursa foto:  digi24.ro

Probleme uriașe pentru cea mai puternică economie a UE! Exporturile Germaniei au scăzut în octombrie mai mult decât se estima

Potrivit ultimelor date publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), exporturile Germaniei au scăzut mai mult decât se estima în octombrie.

 

Scăderea exporturilor vine pe fondul reducerii cererii pentru bunurile din cea mai mare economie europeană.

 

Exporturile au scăzut cu 0,2% în octombrie, după un declin de 2,5% luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 1,1%. Exporturile în statele membre UE au scăzut cu 2,7%, iar cele în ţările din afara UE au urcat cu 2,9%.

Importurile au scăzut în octombrie cu 1,2%, după un declin de 1,9% luna precedentă. Ca rezultat, excedentul comercial al Germaniei s-a situat în octombrie la 17,8 miliarde de euro, de la 16,7 miliarde de euro luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un surplus de 17 miliarde de euro.

În octombrie, comparativ cu perioada similară din 2022, exporturile şi importurile au scăzut cu 8,1% şi, respectiv, cu 16,3%.

În total, exporturile companiilor germane s-au situat la 126,4 miliarde de euro, în timp ce Germania a importat bunuri de 108,6 miliarde de euro.

Comerţul exterior al Germaniei simte de ceva timp efectele slăbiciunii economiei mondiale, care au redus cererea pentru bunuri „Made in Germania„. Exporturile în perioada ianuarie – octombrie 2023 au scăzut cu 0,8% faţă de perioada similară din 2022. Anul trecut, comerţul exterior al Germaniei a atins un nivel record, pe fondul inflaţiei ridicate şi al creşterii preţurilor.

Datele publicate luni indică „imaginea generală a cererii interne slabe. Este devreme pentru a discuta despre trimestrul patru, dar datele de luni sugerează că exporturile de bunuri nu au avut un start bun”, a apreciat Claus Vistesen, economist şef la Pantheon Macroeconomics, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare