sursa foto:  Romania TV

Profesorul Mircea Coșea, despre un eventual Blackout: România nu e pregătită pentru așa ceva

Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit sâmbătă la postul de televiziune Antena 3 CNN despre criza energetică ce a determinat mai multe ţări din Europa să se pregătească de Blackout.

 

 

 

Sunt multe probleme la nivelul întregii Uniunii Europene, dar sunt măsuri de ultim moment luate de Franța, acolo unde Emmanuel Macron îi îndeamnă pe francezi să nu intre în panică dacă vor fi pene de curent

„În primul rând, să fim clari: fără panică! Este legitim ca guvernul să se pregătească pentru cazurile extreme”, spune președintele francez Emmanuel Macron, care face apel la cetățeni să folosească mai puțină energie.

Este foarte posibil chiar de săptămâna viitoare, spun autoritățile de acolo, să înceapă întreruperea energiei electrice. Anunțul a fost făcut de șeful Autorității Franceze de Reglementare în domeniul Energiei.

Inclusiv la noi se vorbește despre acest lucru. Se ia în calcul acest scenariu. Dau asigurări politicienii, liderii, guvernul, că în țara noastră nu se pune problema în acest moment de un Blackout, dar trebuie să luăm în calcul toate scenariile, oricât de negre ar fi.

Europa, la un pas de Blackout. Ce măsuri se iau la nivel naţional | Prof. Mircea Coşea: „România nu e pregătită pentru așa ceva”

Întrebat dacă la nivel economic, la nivel de industrie, România ar rezista unui Blackout, profesorul Mircea Coşea a spus:

„E foarte greu să spun dacă vom rezista. Deocamdată, România nu e pregătită pentru așa ceva. Noi am intrat într-o economie de război în care astfel de întreruperi, de energie vitală, cum sunt energia electrică, cum este aprovizionarea cu apă, cum este transportul, transportul valorii, toate astea se pot întrerupe oricând, pentru că lucrurile nu merg așa cum trebuie să meargă și nu poate să fie nici într-un caz condiții de predictibilitate, apar oricând și oricum.

Deci noi nu suntem pregătiți, n-avem nimic pus la punct în legătură cu asta. Afirmațiile care se fac, liniștea care vrea să ne-o dea conducerea acestei țări nu se justifică, pentru că deja noi avem o producție de energie electrică mult, mult sub necesar.

România, la un pas de Blackout: „Am închis centrale electrice, pentru că așa ni s-a cerut prin PNRR”
Știm și de ce. Ştim, pentru că am închis centrale electrice, pentru că așa ni s-a cerut prin PNRR și ne-am grăbit să punem în aplicare niște directive care trebuiau, de fapt, puse în aplicare după 2030.

Alte țări n-au făcut așa, noi am închis, știm care este consecința. Deci, în condițiile în care afară va fi o temperatură sub minus 10 grade o perioadă de o săptămână, așa spun specialiștii, va trebui să importăm curent electric într-o cantitate mai mare. Problema este că n-avem de unde, asta este situația. N-avem de unde, la orice preț.

N-avem de unde, pentru că cel mai mare exportator în această zonă, Ucraina, nu ne mai poate satisface datorită lucrurilor pe care le știm, întreruperea liniilor, toate defectele care au apărut ca urmare a bombardamentelor”, a explicat profesorul Mircea Coşea.

 

Prețul petrolului din Rusia urmează să fie plafonat, mult sub prețul pieței, și anume la 60 de dolari, adică undeva la 57 de euro

– Cum credeți că va afecta acest lucru România?

„Măsura este discutabilă, pentru că pe o piață petrolului care este foarte fluctuantă, instabilă, o astfel de măsură poate duce la creșterea prețului peste noapte.

Sigur că lucrul ăsta probabil că a fost luat în calcul în cancelariile europene, probabil că s-a luat în calcul și faptul că el a devenit un actor politic global, nu mai este actor energetic-economic, el își reduce producția tocmai pentru a forța creșterea prețurilor pe o ofertă redusă. Deci, implicații vor fi.

Nu mă tem că în România aceste implicații vor apărea imediat. Nu noi importăm mai puțin, nu suntem dependenți imediat. Mă tem de altceva.

Mă tem de acest comportament pe care noi îl practicăm de ani de zile și anume că orice zvon, orice fel de schimbare a raportului la brut, la import duce imediat la o creștere a prețului la pompă, care nu e justificată în mare măsură.

Deci, sper ca organele noastre competente, în principal Consiliul Concurenței și Protecția Consumatorului, să aibă grijă ca aceste prețuri care vor crește în perioada următoare să fie controlate, dacă nu cumva sunt niște creșteri speculative care nu sunt bazate pe o realitate”, a mai spus profesorul Mircea Coşea într-o ediție specială de la Antena 3 CNN.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare