ciuca putin

sursa foto:  playtech.ro

Profesorul Mircea Coșea: ‘E un război adevărat! Al Treilea Război Mondial, dar care este total diferit de cel care a fost până acum. Aduce în fața Europei niște probleme pe care le poate rezolva și prin neintrarea în Schengen a României și Bulgariei’

Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit despre actuala situație a războiului din Ucraina și cât de mult contează intrarea României în Spațiul Schengen.

 

Economistul a mers mai departe în analiza sa și a explicat că: ”În Europa avem anumite forțe care înțeleg efectul războiului din Ucraina ca pe niște elemente care le victimizează colateral, și aici mă refer la Italia, la Suedia, la Ungaria, la Grecia. Și atunci România și Bulgaria vor fi puțin amânate. De ce e nevoie? E nevoie ca această graniță, cum spuneați dumneavoastră, cea mai lungă pe care noi o avem cu un război adevărat”, a punctat economistul și a continuat spunând că: ”Și aici sunt de acord cu domnul Chirieac. E un război adevărat! Al Treilea Război Mondial, dar care este total diferit de cel care a fost până acum.

Da, e un război, aduce în fața Europei niște probleme pe care le poate rezolva și prin neintrarea în Schengen a României și Bulgariei, adică un filtru mai puternic în această fază. Este pericolul iminent al unui flux de emigrație fantastic în viitoarele luni. 2024 este, conform analizelor occidentale, ca fiind un an în care migrația se va dezlănțui pentru că apar niște lucruri care în Ucraina nu se rezolvă, s-ar putea să apară alte conflicte în zona, în zona caucaziană, s -ar putea să apară un conflict Israel-Iran.

În sfârșit, sunt lucruri care nu mai pot fi controlate din punct de vedere al migrației. Și atunci, un Schengen aici e un filtru, nu e o mare barieră, dar, e un filtru de care se bucură o țară ca Ungaria, care nu-i de acord cu nicio migrație, de care se bucură noul guvern italian, care e total împotriva migrației, Suedia, care până acum era foarte neutră din acest punct de vedere, dar care este acum foarte reactivă și, paradoxal, chiar și Grecia”, a mai arătat profesorul de economie Mircea Colea.

Analistul a mers mai departe și a explicat că: Al doilea lucru important este mutarea conflictului pe termen lung în Marea Neagră. Asta e o realitate, suntem aici nu avem ce face. Marea Neagră înseamnă porturi, înseamnă trafic de mărfuri, înseamnă un control foarte sever. Schengen-ul e necesar și aici. A treia problemă […] este reconstrucția Ucrainei. Eu nu sunt optimist în legătură cu participarea noastră. Noi nu am reușit niciun post-conflict să fim participanți la reconstrucție.

Aici se pune problema unui principiu de politică externă care se numește diplomație economică, care înseamnă că acest capital sau instituții care vor să meargă în Ucraina să fie sprijinite diplomatic. Or, noi așa ceva nu am practicat până acum și nu știu dacă vom practica de acum înainte, dar va fi o foarte mare luptă de concurență între firme puternice din țările puternice pentru a investi și a folosi o piață golită de orice fel de concurență pentru eficientizarea și mărirea capitalului.

Schengenul poate fi manevrat aici în așa fel încât unii să fie favorizați, alții mai puțin favorizați. Și exista încă un element pe care Germania l-a sesizat, dar nu a mers până la capăt cu el, și anume creșterea importantă a traficului de mărfuri. Și când zic mărfuri mă refer la cele care nu pot fi nominalizate din raționamente, legate de secretele de stat. Mărfuri care intră și ies din Ucraina. Conform ultimelor date Eurostat, acest trafic de mărfuri este mai important în România decât în Polonia, începând din luna mai.

România, care va fi și un hub de trecere de la ecartament lat la alt tip de ecartament, este actorul principal aici, care trebuie să fie și el reglementat cumva. Unii trebuie să stea mai mult, alții mai puțin la vamă. Alții n-au ce căuta pe la vamă. E un control pe care Uniunea Europeană și alții vor să îl impună acestei tentații a Rusiei de a duce războiul și prin influențe de transport și importurile de mărfuri”.

Mircea Coșea a mai declarat că: ”Eu cred că în aceste condiții anumite forțe politice importante ar fi mai interesate să mai mențină România și Bulgaria în acest status, punându-ne un fel condiții în plus. Adică, de dotare, de funcționare, ca să fim până la urmă un instrument valabil, ceea ce probabil că se va întâmpla”, conform dcbusiness.ro.

Vezi și:

Profesorul Mircea Coșea: ‘Intrăm dintr-o economie de model neoliberală într-o economie de război, care presupune cu totul alte reguli. România merită să fie în Schengen!’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare