sursa foto:  OCTAV GANEA/MEDIAFAX FOTO

Profesorul Mircea Coșea: ‘Guvernul merge în sens invers. Asistăm acum la un lucru care nu se întâmplă nicăieri în lumea asta, și anume în perioada de criză cresc impozitele și taxele’

Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre creșterea indicelui ROBOR. În acest context, economistul este de părere că Guvernul ar trebui să intervină în această perioadă de criză, să stopeze inflația, astfel încât ratele românilor să nu mai crească.

Mircea Coșea a afirmat, la Antena 3, că asistăm la un lucru care nu se mai întâmplă nicăieri în lume în momentul de față: în perioada de criză cresc impozitele și taxele.

„Da, creșterea ROBOR-ului este o catastrofă pentru anumite categorii ale populației care au credite, pentru că e o creștere abruptă.

E greu de susținut această creștere în momentul în care veniturile nu cresc sub nicio formă și în care nici nu există o predictibilitate în legătură cu susținerea locurilor de muncă.

Dacă citim comunicatul băncii, vedem niște lucruri care ar trebui să ne îngrijoreze.

Banca semnalează că economia intră în stagnare și aproape că ne apropiem de o recesiune, pentru că trimestrele următoare nu prognozează o creștere.

Iar din punct de vedere al impactului pe care industria îl are în PIB lucrurile sunt foarte îngrijorătoare.

Pentru că industria României este de fapt o industrie de sub-contractare față de marile industrii occidentale. Iar dacă acolo lucrurile nu merg, nu merg nici la noi.

Aș vrea însă să punctez altceva. Banca Națională este acum foarte criticată pentru că ridicarea ROBOR-ului este sigur motivată de inflație, dar aduce efecte negative mai mari decât ne-am așteptat.

Și faptul că întreg sistemul bancar are și profituri foarte mari creează o anumită, aș spune eu, imagine care deteriorează foarte mult intenția băncii de a încerca să stopeze inflația. De fapt, răspunsul trebuie să-l găsim în altă parte, nu la bancă.

Vedeți, într-o țară civilizată, așa cum ne considerăm și noi, există un mecanism care nu poate fi evitat, și anume o cooperare perfectă între politica bancară și politica guvernamentală, adică între politica monetară și politica fiscală.

Ori, din acest punct de vedere, guvernul merge în sens invers.

Nu ajută banca deloc, pentru că guvernul are o sarcină importantă pe care n-o rezolvă.

Inflația cu care noi avem astăzi atât de luptat nu este numai de posturi, acolo unde banca poate să intervină, este și structurală.

Gândiți-vă că noi importăm imens, importăm lucruri pe care am fi putut să le facem în țară, nu le facem.

Iar acest import înseamnă import de inflație. Degeaba banca se străduiește să facă ceva în țară, iar efectele sunt negative.

Cred că ar trebui să înțeleagă și decidenții politici că timpul nu mai lucrează în favoarea României.

Să știți, faptul că avem un deficit comercial atât de mare și că importăm inflație anihilează de la început orice intenție a băncii de a face ceva cu politica monetară

Pe de altă parte, asistăm acuma la un lucru care nu se întâmplă nicăieri în lumea asta, și anume în perioada de criză cresc impozitele și taxele”, a afirmat Mircea Coșea, pentru sursa citată.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare