oameni strada 610x300

sursa foto:  aktual24.ro

Profesorul Mircea Coșea: ‘Vom avea un număr important de falimente și asta înseamnă șomaj. Un lockdown este posibil’

Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, avertizează că spre sfârșitul anului vor fi și mai multe falimente, șomajul va crește. 

 

La ce să ne așteptăm în această iarnă. Suntem deja la sfârșitul lui septembrie, iar fimele nu mai fac deja față acestor schimbări de prețurile de la energie.

Observând cum procedează Guvernul, nu mă aștept la nimic în viitoarele luni. Iar asta pentru că Guvernul încearcă să repare niște lucruri care nu sunt de reparat. Trebuia să înceapă de acolo unde trebuia să fie luată măsura esențială, și anume revizuirea păcatului inițial, care era liberalizarea prețurilor. Acolo trebuia văzut ce se poate face, cum se să face. Toate aceste plafoane pe care le schimbă, ba le mărește, ba le micșorează, nu fac decât să arată că nu există un concept foarte clar și eficient de rezolvare a problemei energiei în România.

Facturile vor fi mari, vor fi mari și la cetățeni, dar nu știu dacă îi pasă privat de așa ceva, pentru că vom sta în frig și vom încerca să ne gospodărim fiecare cum poate, dar firmele sunt în pericol și firmele sunt cele care țin economia deocamdată: țin locurile de muncă, ele sunt cele care încearcă cât de cât să creeze ceva.

Statistica arată, cea apărută în luna iulie, că până la nivelul lunii iunie a acestui an erau aproape opt mii de firme care au dat faliment datorită incapacității plății facturilor. Acuma se mai adauga altele. 

Nu știm câte dau foarte multe, pentru că economia României, în structura pe care o are ea, nu suportă o astfel de creștere spontană și la nivelul la care este. Deci, se vor închide firme, asta e clar. Spre sfârșitul anului, la începutul anului viitor vom avea un număr important de falimente și asta înseamnă șomaj și înseamnă o destabilizare economică a întregului ansamblu pe care îl reprezintă economia românească. Repet, nu văd, nu văd niciun fel de idee care să ducă la o oarecare îmbunătățire a situației”, a declarat profesorul Coșea la B1 TV, citează dcbusiness.ro.

Întrebat ce se va întâmpla cu firme producătoare, profesorul de economie a apreciat că:

Unele vor da faliment, cele mai multe, altele vor încerca, probabil, să facă fel de fel de aranjamente contractuale cu niște beneficiari din străinătate, amânând plățile. Sunt foarte puține astfel de cazuri, pentru că și în străinătate lucrurile merg greu. Altele vor încerca, poate, să amâne plata unor credite. Dar și acest lucru este foarte complicat de făcut, pentru că se va plăti dobândă la dobândă, deci mult mai mult. Trebuie să ai garanția că atunci când ieși din această amânare ai cu ce să plătești. Altfel ți se ia Atât ți se orice garanție, ceea ce înseamnă absolut faliment material.

Deci, în condițiile astea, acesta este primul efect. Mai este încă un aspect la care nu știu de ce nu se gândește nimeni, și anume că poate apărea un blocaj total la producția de energie, pentru că neplata facturilor duce la lipsa de lichiditate la nivelul producătorilor.

Producătorii s-au împrumutat pentru că nu au primit compensarea. Asta nu pot să mai continue, deci, neprimind compensarea, neprimind plata facturilor, așa cum s-a calculat, producătorul nu mai are mijloace de reluare a producției, deci se poate întâmpla ca producția să fie oprită pe jumătate sau pe un sfert, nu contează cât. Iar un lockdown din acest punct de vedere este posibil.

 Deci avem în față niște elemente aproape sigure din punct de vedere logic. Dacă, așa cum am văzut astăzi un titlu, stăm la dispoziția zeilor și va fi o iarnă blândă, iar consumul va fi mi, mulți vor reuși să mai scape din această capcană, dar rămâne de văzut ce se întâmplă. Nu știm ce poate să fie.

Noi avem zicala că iarna nu-i ca vara, iar orice fel de ninsoare încurcă și mai rău lucrurile și atunci nu avem niciun fel de speranță, decât că fiecare va încerca să și găsească o cale. Nu toți vor reuși. Economia va pierde foarte mult. Și nu știu în ce măsură cei care ne conduc azi conștientizează pericolul care va veni, pentru că sigur ei se vor împrumuta în continuare, dar cu niște dobânzi care sunt letale din punct de vedere al generației dumneavoastră și al celor care vor trebui ca în zece ani de zile să plătească aceste sume imense”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare