Protest la Ministerul de Interne! ‘Atenție! Analfabeți funcționați în funcții de conducere’

Protest la porțile Ministerului Afacerilor Interne, instituție în fruntea căreia se află ministrul Lucian Bode!

Sindicaliștii de la Europol trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că „70% din șefi sunt numiți în funcție, fără concurs”.

Subliniem că, de-a lungul timpului, Bugetul.ro a scris mai mult articole pe tema împuternicilor din Poliția Română și la cum, prin această metodă de instalare a șefilor în funcții, se menține un control politic asupra instituției.

Astăzi, în fața MAI-ului, Europol a afișat mai multe mesaje, precum: „Atenție! Analfabeți funcționați în funcții de conducere”; „Fără concursuri încurajați mafia gulerelor albe”; „70% din șefi sunt fără concurs”.

Duminică, Europol a anunțat că va protesta astăzi, la MAI.

Mâine, 10 mai 2021, între ora 08:00 – 16:00, în fața Ministerului Afacerilor Interne , Sindicatul EUROPOL organizează o nouă acțiune de protest față de refuzul ministrului Lucian Bode de a organiza concursuri pentru funcțiile de conducere. De asemenea solicităm și modificarea condițiilor de organizare și desfășurare a concursurilor, care în momentul de față de rezumă la un interviu oral pe subiecte profesionale, care nu poate fi contestat și nici nu reprezintă un instrument legitim de a testa capacitățile și competențele celor care vor să fie șefi.

Ne aflăm în contextul unei situații fără precedent în MAI, care a început pe vremea mandatului lui Carmen Dan și a fost imediat preluată și perpetuată de toți ceilalți miniștri. Vorbim despre practica împuternicirii pe funcțiile de conducere. Legea 360/2002, art. 2716, permite împuternicirea pe o funcție de conducere, ca procedură de exercitare temporară a funcției până la organizarea concursului. De asemenea, împuternicirea poate fi dispusă pe o perioadă de maximum 6 luni, dar nu mai mult de 1 an în cazul prelungirii.

Astfel, dintr-o procedură care are un titlu de excepție și care avea menirea de a asigura conducerea structurii pe durata vacantării postului și până la organizarea concursului, procedură obligatorie după primele 6 luni de împuternicire, miniștrii care s-au perindat, au transformat-o în regulă, pentru a-și numi clientela politică pe funcțiile importante.

Folosirea excesivă a împuternicirii însă, a dat nașterii unei alte situații de ilegalitate la nivelul MAI și a structurilor din subordine, întrucât după expirarea celor două perioade de împuternicire de maximum 6 luni, cei care au ocupat funcțiile nu au mai putut fi împuterniciți, iar concursuri nu au fost organizate pentru că nu s-a primit unde verde pe linie de partid.

Astfel, s-a găsit un artificiu, care însă contravine prevederilor legale, respectiv cel al „desemnării” pe funcția de conducere, instituție juridică pe care nu o regăsim în Ordinul MAI 140/2016 privind activitatea de management și resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne sau în Legea 360/2002 privind Statutul polițistului. Vorbim astfel de o veritabilă „împuternicire” ilegală sub forma „desemnării” la conducerea unei structuri, fără însă a exista un mandat legal care să permită persoanei respective să își asume competențele funcției de conducere exercitată.

Aceste practici șubrezesc puternic sistemul de poliție deoarece persoanele împuternicite nu își asumă răspunderea funcției, execută comenzile politice știind că în caz contrar vor fi schimbate din funcție, și majoritatea dintre acestea nu au nici competențele și nici calitatea profesională necesară pentru a ocupa funcții de conducere.

De la principiul esențial statuat de lege, ce vizează stabilitatea în funcția publică, cei din conducerea MAI au transformat instituția într-o feudă în care vasalul (împuternicitul/desemnatul) poate fi schimbat în oricare moment dorește cel ce l-a pus în această funcție. Iar miniștrii efectiv au refuzat să organizeze concursuri, blocând orice tentativă din partea structurilor subordonate, prin impunerea politicii „pumnului în gură”. Spunem asta deoarece toți inspectorii șefi și inspectorii generali care au avut tentativa de a organiza concursuri li s-a interzis, până la noi „comenzi”.

După protestul de mâine, Sindicatul EUROPOL va depune acțiuni în instanță împotriva ministrului Lucian Bode, dar și împotriva celorlalți ordonatori de credite, prin care vom solicita instanței să constate starea de ilegalitatea în care sunt exercitate temporar funcțiile de conducere dar și obligarea șefilor acestor structuri să respecte prevederile art. 2716 din Legea 360/2002 Statutul polițistului și să organizeze concursuri.

Cu toate repercusiunile care vor fi la adresa noastră ulterior acestui demers, nu mai putem accepta să avem în funcții de conducere incompetenți, analfabeți funcționali sau pile de partid. Pentru că toate consecințele actelor manageriale ale acestor persoane se răsfrâng asupra polițiștilor din stradă”, au transmis sindicaliștii.

Vezi și EXCLUSIV Un colaborator al Poliției Române lansează acuzații grave la adresa unui șef! ‘Pe cine nu suferă îl bagă în orice dosar pe care îl are în lucru și interceptează de acolo’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare