sursa foto:  gandul.ro

Raed Arafat avertizează: ‘Trebuie să grăbim campania de vaccinare, dar v-am zis factorul decident este numărul dozelor care vin’

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că ”lumea trebuie să înțeleagă că singura modalitate prin care să menținem controlul situației, cât de cât, este prin mască, prin măsurile de protecție, prin distanțare”.

„Există testele care se fac pe PCR, mai există câteva mii de teste pe zi care se fac pe bază de teste de antigen, teste rapide care se fac în unitățile medicale, pe lângă ce face populația singură, cumpărând de la farmacii. Acum, dacă era numărul testelor scăzut și numărul cazurilor totuși în creștere, dar invizibilă, am fi văzut impactul la nivelul spitalelor și la nivelul secțiilor de terapie intensivă.

Deci nu are cum să fie un număr mare de cazuri, chiar dacă nu e testat, nu e depistat, fără să vină cu creștere la terapie intensivă, creștere la nivelul cazurilor internate. Acolo avem o stabilitate. Nu putem să spunem că avem o scădere clară, dar nici nu este o creștere care să ne alarmeze. Clar că sunt mai multe cazuri decât se raportează. Pentru că unii se autotestează, știu că sunt pozitivi, se autoizolează, în cazul cel mai fericit. Alții sunt pozitivi, dar sunt asimptomatici și poate chiar se plimbă printre oameni”, a explicat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Câteva luni de zile, această imunitate va persista”

Ce spune Raed Arafat despre declarațiile medicului Virgil Păunescu care susține că „dacă nu grăbim vaccinarea, vor începe să iasă de sub imunizare cei vaccinați în prima linie”.

Așadar, ce se va întâmpla dacă nu vom reuși să imunizăm 60-70% într-un timp cât mai scurt.

„Nu există nicio dovadă că se va ieși de sub imunitate pentru că, totuși, la acest moment, nu există clar care este limita imunității la vaccinuri și știm că din momentul în care au început să le testeze până acuma imunitatea persistă. Știm bine că cel puțin, câteva luni de zile, această imunitate va persista și poate că va merge mult mai mult cu cât studiile continuă în următoarea perioadă. Clar că trebuie să grăbim campania de vaccinare, dar v-am zis factorul decident este numărul dozelor care vin și asta depinde de fabricare și de distribuire”, a adăugat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Atenție, nu este totul normal și riscul de răspândire este încă destul de mare”

„E încă de recomandat să fim precauți și să nu sărim la toate, să spunem totul este normal. Și, atenție, nu este totul normal și riscul de răspândire este încă destul de mare. Și lumea trebuie să înțeleagă că singura modalitate prin care să menținem controlul situației, cât de cât, este prin mască, prin măsurile de protecție, prin distanțare. Astea sunt modalitățile care ne permit să controlăm situație”, a spus Raed Arafat.

Citește și:

Este oficial! Vești importante pentru toți românii: Cine nu se decide cu privire la acest serviciu, va plăti automat mai mulți bani

Avertisment dur: Pensionarii vor ajunge sub pragul sărăciei

După 2 săptămâni, Lucian Bode s-a răzgândit! Prima promisiune pe care nu și-o respectă ministrul de Interne

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare