sursa foto:  romania-insider.com

Raed Arafat: ‘Când începi să ai creșteri, atunci îți rămâne o soluție – să restricționezi complet activitatea’

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că autoritățile au atacat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia Curții de Apel Cluj de anulare a unor prevederi din Hotărârea de Guvern.

 

Sentința instanței din Cluj spune, în esență, că metodologia existentă acum este una care îi discriminează pe cei care nu se vaccinează.

„Nu comentez deciziile judecătorești. E o decizie nedefinitivă, noi am atacat-o la Înalta Curte de Casație și Justiție, deci o să ajungă să fie judecată acolo”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

„Dacă vedem ce se întâmplă în lume acum – și în certificatul verde, care a fost decis în întreaga Uniune Europeană, o să ai fie că ești vaccinat, fie că ai fost testat, fie că ai trecut prin boală; faptul că multe companii de aviație îți cer astfel de evidențe înainte să urci în avion a fost un lucru pentru a proteja persoanele care sunt în avion, ca să ne asigurăm că cei care sunt lângă ei nu sunt bolnavi”, a explicat Arafat.

Raed Aafat: Alegi între alb și negru

„Sunt trei variante: vrei să te vaccinezi, perfect – și atenție, vaccinul e la liber, nu mai este restricție că nu avem vaccin; nu vrei să te vaccinezi, te testezi sau dovedești că ai trecut prin boală. Când situația este OK, cazurile puține, răspândirea redusă, mare problemă n-ar fi, să zicem. Dar în momentul în care începi să ai creșteri și începi să ajungi la anumite incidențe, atunci îți rămâne o soluție: să restricționezi complet activitatea”, a arătat șeful DSU.

„Dacă noi spunem că nu putem impune vaccinarea/testarea/trecerea prin boală, înseamnă că avem una din două: alb sau negru – toată lumea intră la liber sau nu intră nimeni, în anumite contexte epidemiologice. Cam acesta este impactul”, a spus Raed Arafat. „Noi, la Înalta Curte, normal că vom explica aceste aspecte”, a adăugat el.

Cine reprezintă CNSU în fața instanței

Pe de altă parte, Raed Arafat recunoaște că există o lacună de natură juridică – nu este clar cine reprezintă CNSU în fața instanței, dar spune că această chestiune va fi reglementată cât de curând. „În acest moment, este o discuție că Biroul juridic din cadrul DSU (reprezintă CNSU – n.r.). Până acum a făcut toate apărările, dar nu și în această speță.

S-a încercat, din câte știu, să trimită în completare o anumită apărare și am fost respinși că nu avem calitate și din cauza aceasta, am zis că e mai bine să clarificăm treaba juridic, să fie modificată Ordonanța 21, care reglementează toate aceste aspecte, să spună clar, ca să putem să venim cu punctele de vedere, pe care le luăm nu numai de la noi, mai discutăm cu INSP, mai discutăm cu alții și aceste puncte de vedere se pun în materialul care se înaintează instanței” – a arătat șeful DSU, conform digi24.ro.

El a subliniat că este important ca judecătorii să audă și să înțeleagă opinii medicale avizate și explicații științifice, nu păreri personale.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare