sursa foto:  adevarul.ro

Rareș Bogdan îi ia apărarea lui Octav Bjoza: Florin Cîțu a greșit profund. Eu sunt nepot de deținut politic

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, i-a luat apărarea președintelui AFDPR, Octav Bjoza, în scandalul demiterii acestuia de către Florin Cîțu.

Rareş Bogdan a fost întrebat în cadrul emisiunii Insider Politic, de la Prima TV, dacă l-ar fi schimbat din funcţie de Octav Bjoza dacă era în locul lui Florin Cîţu.

Europarlamentarul a explicat că premierul a greșit profund, prin demiterea lui Octav Bjoza, fără a purta o discuție cu președintele AFDPR.

Îl susţin pe Florin Cîţu în toate deciziile sale, dar aici trebuia să îl cheme. Cred că a greşit profund. Eu sunt nepot de deţinut politic, tatăl meu mi-a povestit cum îl aduceau pe bunicul în pătură, după ce îl băteau trei, patru zile pentru că nu semna un simplu act. Octav Bjoza a fost la mine în emisiuni de nenumărate ori, reprezintă 2.800 de oameni care mai sunt în viaţă şi vreo 8.300 de urmaşi, de soţii ale foştilor deţinuţi politici. Nu poţi să schimbi un secretar de stat sau un subsecretar de stat, printr-o publicare în Monitorul Oficial fără să-l chemi, să stai de vorbă, să-l iei pe după umăr, să îi spui ştiu exact ce sunteţi, ştiu exact ce aţi făcut, ştiu exact că reprezentaţi acea parte a României care nu s-a pus în genunchi într-un moment în care o lume întreagă, o Europă întreagă, jumătate de Europă se punea în genunchi. Dumneavoastră aţi preferat să staţi în picioare, în rezistenţa din munţi. El a fost arestat prima dată la 17 ani. Cu un astfel de om trebuie să stai de vorbă”, a afirmat Rareş Bogdan.

În acelaşi timp şi aici nu am cum să nu o spun, cu tot dragul meu pentru Octav Bjoza, comunicatul pe care AFDPR l-a dat vineri are cel puţin patru chestiuni scandaloase, dar acele chestiuni trebuiau discutate, trebuiau retrase. Oricât de mult drag am eu pentru Octav Bjoza şi pentru deţinuţii politici nu poţi să pui semnul egal între criminali de război şi nazişti şi urmaşi ai deţinuţilor care au fost victime. Dar în acelaşi timp trebuie să ne uităm că în anii 50-60 au fost foarte multe decizii ale instanţelor care au spus criminal de război unui om care a fost împotriva regimului comunist. Deci sentinţele nu sunt totuna cu realitatea”, a explicat Rareş Bogdan.

Acolo în schimb era o chestie care nu îşi avea locul, trebuia scoasă, dar ce să îi ceri lui Octav Bjoza şi distinşilor deţinuţi politici să fie semantic, să scrie…Ei sunt mai duri, sunt nişte persoane care au suferit şi cuvintele lor sunt mai aspre pentru că acolo Holocaustul nu este Holocaust mic şi mare. În România a fost Holocaust. Cine nu recunoaşte asta înseamnă că nu recunoaşte istoria României. Nu trebuia să apară acolo discutarea, să discutăm cât de mare a fost Holocaustul. A fost Holocaust şi trebuie să ne recunoaştem vina istorică. Asta a fost perioada, dar trebuie să o recunoaştem, să punem capul în pământ. Urmaşii unor criminali de război sau unor nazişti, nu au de ce să primească ajutoare de la stat”, a spus Rareş Bogdan.

Toate chestiunile astea se fac prin dialog. Florin a greşit când l-a demis printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial fără să stea de vorbă cu domnul Bjoza. Acest comunicat, poate crea un scandal internaţional, haideţi să găsim o soluţie, ori reveniţi asupra lui, ori explicaţi ce aţi vrut să spuneţi exact, ori aveţi un vicepreşedinte pe care vreţi să îl promovăm. Vorba dulce mult aduce şi dialogul rezolvă lucrurile”, a mai transmis Bogdan.

Vezi și

EXCLUSIV În vreme ce Lucian Bode se plânge de deficit de personal, MAI blochează polițiștii să rămână în Sistem! Dumitru Coarnă acuză!

Vești importante pentru șoferi! RCA se majorează cu până la 10% . Ce a dus la această scumpire

E oficial! O nouă categorie de angajați va primi stimulentul de risc de 2.500 de lei

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare