sursa foto:  b365.ro

Răsturnare de situație pe piața imobiliară! Broker imobiliar, pentru Bugetul.ro: ‘Prețurile nu au scăzut’

În ultima perioadă, presa din România a anunțat o scădere a prețurilor apartamentelor. Un broker imobiliar, cu o experiență de peste un deceniu în piață, a declarat, pentru Bugetul.ro, contrariul. Trebuie precizat că și reporterul Bugetul.ro a verificat piața imobiliară de dinainte de starea de urgență, precum și pe cea din prezent, și poate confirma că prețurile apartamentelor din Capitală au rămas la același nivel.

Aceste știri alarmiste au menirea de a ne induce o stare confuză și se încearcă o oarecare manipulare a pieței de imobiliare”, ne-a declarat Valentin Florea, un broker cu o experiență de 11 ani pe piața imobiliară și proprietar al agenției Bucureștii Vechi și Noi.

Piața a fost grav afectată, iar totul a fost blocat, de parcă timpul s-a oprit in loc. S-a creat în rândul românilor un sentiment de panică parcă mult prea accentuat. Chiar dacă nu a existat cerere pe piață, prețurile nu au scăzut, ci doar piața s-a blocat, neexistând prea multe tranzacții, spre deosebire de perioada de dinaintea instaurării stării de urgență.

Sunt de părere ca se încearcă o exacerbare a realității. Aceste ‘alarme’ au menirea de a ne induce o stare confuză și se încearcă o oarecare manipulare a pieței, căci proprietarii nu scad prețul peste noapte, iar cumpărătorii nu se înghesuie să achiziționeze un bun. Totodată, acum băncile au marit avansul la creditele ipotecare – spre exemplu, o parte din bănci: de la 15 la 30% -, ceea ce nu cred că este o soluție pentru revitalizarea piaței. Așadar, sunt mulți factori care ar putea duce la o scădere a prețurilor, însă, vă mai spun încă o dată, că până acum acest lucru nu s-a întâmplat.

Din perspectiva mea, dacă vor fi efecte pe piata imobiliara provocate de pandemie, acestea se vor vedea de-abia în toamnă. Probabil, în următoarele 3-6 luni adevărul va ieși la iveală. Sunt angrenate multe proiecte pe piață, sunt clienți care vor sa achiziționeze, dar băncile măresc avansul, iar nici ceea ce primim pe canalele de televiziunea nu e prea îmbucurător. Într-adevăr, sunt sanșe să scadă piața cu câteva procente, între 5 și 10 %, dar, în niciun caz cu 40-50 %, cum încearcă să mă convingă anumiți cumpărători (n.r. – râde). Însă, cum am spus și mai sus, efectele nu se văd dintr-odată.

Piata imobiliară va depinde de toate ramurile de care este legată, în principal de situația internațională, de politica internă, de măsurile economice, de stabilitatea acestui guvern, de susținerea populației din toate punctele de vedere etc.”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Valentin Florea.

S-au temut oamenii să facă tranzacții pe perioada stării de urgență? Cum merg lucrurile acum, în starea de alertă?

Cu siguranță, oamenii s-au temut, căci toate știrile indicau o adevărată ‘Apocalipsă a COVID’. Nici voi, jurnaliștii, nu prea ne-ați ajutat (n.r. – râde).

Din fericire, în această stare de alertă am început să ne dezmorțim, iar telefonul – un fel de sceptru magic al agentului – a început să sune, spre bucuria noastră, chiar și duminica”,  a precizat, pentru Bugetul.ro, brokerul imobiliar.

Cum decurge o prezentare de apartament /casă în această perioadă? Clienții se conformează regulilor de distanțare? E mai greu să convingi un om la vizionare să cumpere, dat fiind că purtați măști? Există dificultăți de comunicare?

În acest moment mă bucur că pot prezenta o ofertă imobiliară, o pot promova și, desigur, cu măștile pe față putem să vizionăm, să discutăm cu ambele părți, atât cu vânzătorii, cât și cu cumpărătorii, despre plusurile și minusurile ofertei prezentate. Decurge, așadar, ca înainte, încercăm să ne adaptăm situației și folosim toate cele necesare: măști, soluții de dezinfectare etc.

Clienții, da,se conformeaza, cei mai mulți dintre ei respectă toate normele cu strictețe, la fel și notarii ori funcționarii statului cu care intru în contact.

În niciun caz (n.r. – nu e mai greu să convingi un client). În principal, îți convingi clientul în funcție de cât de corect îi prezinți oferta. Abordezi totul, de la detaliul pecuniar până la cel al poziției, al etajului,  de la compartimentarea bunului imobiliar și până la senzația pe care o simți atunci când pășești, împreună cu clientul, în locuință. Majoritatea clienților vorbesc de acea „dragoste la prima vedere” pe care o simt față de un imobil. Așadar, decizia de cumpărare vine din interior”, a mai spus, pentru Bugetul.ro, brokerul imobiliar.

De ce ar trebui un om să se orienteze către un broker imobiliar, atunci când vrea să-și cumpere o casă? 

Avantajul de a avea un broker imobiliar este, de fapt, acceptarea unui profesionist în domeniul său, căci el are datoria de a-ți oferi cea mai bună ofertă de pe piață, bineînțeles, în funcție de criteriile tale.

Consider că este musai să lasăm un agent profesionist să își facă treaba, deși mulți dintre compatrioții noștri consideră că se pot descurca și singuri. De ce spun asta? Simplu, un agent, broker, consilier imobiliar sau cum vrei să îi spui din asta trăiește.

Simte piața, observă realitatea, evaluează corect, negociază, promovează, prezintă oferta reală. așa cum este ea, cu bune cu rele, nu ascunde vicii și desigur este musai să dețină cunoștințe juridice, căci un adevărat profesionist în intermedierea unei tranzacții imobiliare, până să ajungă în fața notarului cu cele două părți (vânzător /cumpărător), este condiționat moral de a stăpâni aceste cunoștințe. Ele reprezintă încrederea și siguranța unei tranzacții. Un broker știe ce să caute, unde să caute, are sursele sale. De asemenea, are o zonă de care se ocupă, știe tipurile de blocuri/compartimentări, facilități, plusuri și minusuri.

Ceea ce e cred eu că ușor-ușor vom trece la nivelul european de broker autorizat, licențiat pe o zonă, căci acesta este viitorul. Oamenii vor apela la specialiștii în domeniu, pentru a avea parte de tranzacții sigure, în care partile implicate, adică vânzătorul și cumpărătorul, se vor cunoaște abia în fața notarului. Sper cât mai rapid cu putință să apară școli, cursuri specializate, acreditate pentru obținerea licenței de broker imobiliar. Astfel, oamenii vor privi cu mai multă încredere agentul imobiliar”, ne-a mai declarat Valetin Florea, care a lucrat și pentru nume grele din industrie, cum ar fi Coldwell Banker.

Vezi și

Eduard Hellvig, ‘înlocuit’! Mutarea care l-a dat de gol pe Klaus Iohannis

Declarația pe propria răspundere nu mai este necesară! Iată, însă, pentru ce puteți primi amenzi

De azi, un ‘dinozaur’ e out din Poliție! Scandalurile în care a fost implicat: De la ‘Regina Șpăgilor’ la ritualuri ‘Cosa Nostra’

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare