Reportaj de stare de alertă. Am fost să văd ‘influența rusească’ din Piața Victoriei

Prima zi de stare de alertă, cea de vineri, 15 mai, a însemnat și o primă zi de protest în Piața Victoriei, un protest declanșat, de această dată, împotriva Guvernului Orban. Multe voci au vorbit despre o „influență rusească”, care ar încerca să destabilizeze România prin acest protest.

Astfel, sâmbătă, 16 mai, în jurul orei 18:00, m-am deplasat în Piața Victoriei pentru a vedea cu propriii ochi acea „influență rusească” despre care s-a tot vorbit pe rețelele de socializare.

Viorel Cataramă, supărat că nu mai îmbrățișează pe nimeni

Candidat la alegerile prezidențiale din 2019, Viorel Cataramă a revenit, recent, pe micile ecrane, după ce s-a dus într-o comună ialomițeană și a îmbrățișat oamenii, pentru a se infecta cu coronavirus.

Sâmbătă l-am întâlnit și pe el în Piața Victoriei, izolat, însă, de restul protestatarilor și cam posomorât, după cum se poate observa în imaginea surprinsă de reporterul Bugetul.ro.

„Toate partidele, aceeași mizerie”

În scurt timp, am ajuns și în mijlocul protestatarilor. Aproximativ 2-300 de persoane și-au spus oful sâmbătă. De ce erau supărate? Pentru că Guvernul Orban a încălcat Constituția, pentru că le-au fost restricționate drepturile fundamentale, pentru că economia a fost grav afectată în perioada stării de urgență și din multe alte motive.

Vezi și Sub privirea lui Gelu Voican Voiculescu și a lui Adrian Severin s-a strigat ‘Ave, Putin!’, în centrul Capitalei (opinie)

George Simion, președinte al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și unul dintre organizatori a dat tonul la scandări împotriva actualei clase politice, indiferent de culoarea politică: „Toate partidele, aceeași mizerie”.

Raptul Basarabiei (16 mai 1812) nu a fost uitat: „208 ani de când urâm Rusia”

Platforma unionistă Acțiunea 2012, prezentă la protest, care a fost condusă pentru multă vreme de George Simion, a afișat un mesaj legat de raptul Basarabiei de către Rusia.

16 mai 1812 – raptul Basarabiei 

208 ani de când urâm Rusia”, a fost mesajul afișat în Piața Victoriei, sâmbătă.

La 16 mai 1812 a fost semnată „Pacea de la București”, prin care, în urma unui troc cu Imperiul Otoman, Imperiul Rus a rupt în două Principatul Moldovei, prin anexarea Basarabiei și transformarea ei într-o gubernie rusească.

Acest mesaj cred că spune totul despre așa-zisa „influență rusească” din Piața Victoriei.

Eugen Dinu

Alte mesaje afișate de protestatarii din Piața Victoriei:

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare