S-a găsit soluția după ce CCR a declarat amenzile date în starea de urgență neconstituționale! În baza cărei legi vor fi amendați românii în starea de alertă

Curtea Constituțională a României a declarat amenzile date în perioada stării de urgență neconstituționale. Astfel, cei care au fost amendați în perioada stării de urgență se vor putea adresa instanței, după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, pentru a le fi anulate procesele-verbale.

Conform Legii stării de alertă a Guvernului, adoptată de Senat, la Capitolul III „Răspunderi și sancțiuni” se precizează: „Contravențiilor prevăzute de prezenta lege le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare”.

Articolul 6 alin.(1) din O.G. nr. 2/2001 menționează că „avertismentul și amenda contravențională se pot aplica oricărui contravenient persoană fizica sau juridică”.

Totodată, Articolul 21 alin. (3) din actul normativ citat spune că „sancțiunea se aplică în limitele prevăzute de actul normativ și trebuie să fie proporțională cu gradul de pericol social al faptei săvârșite, ținându-se seama de împrejurările în care a fost săvârșită fapta, de modul și mijloacele de săvârșire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă, precum și de circumstanțele personale ale contravenientului și de celelalte date înscrise în procesul-verbal”.

Astăzi deputații juriști au decis ca amenzile pentru încălcarea interdicţiilor impuse de autorităţi în timpul stării de alertă să nu fie mai mari de 2.500 de lei.

Un alt lucru ce trebuie precizat e că toți banii încasați de pe urma amenzilor contravenționale, date pe timpul stării de alertă, se vor duce la bugetul de stat – așa cum s-a întâmplat și pe timpul stării de urgență. De regulă, banii proveniți din amenzile contravenționale primite de persoanele fizice se duc la bugetul local.

Vezi și

Combinație liberală: Din stomatolog de comună, a fost ‘cocoțată’ șefă de spital!

Statul german părtaș la momentele de groază prin care trec muncitorii români din industria cărnii. ‘Nu sunt vreun secret de stat. Cu toții le cunosc’

EXCLUSIV Ordin de retragere a Poliției de pe străzi! Au dispărut echipajele fixe (foto)

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare