Sabotaj al Lidl România la adresa procesatorilor din țara noastră? Acuzațiile au ajuns până la Guvern

Legislația din țara noastră a limitat de ceva timp importurile de zahăr din Ucraina. Totuși, unii retaileri nu respectă această regulă. Astfel, Lidl România a fost reclamat la Guvern pentru practici de concurență neloială. 

În ciuda legislației care limitează importurile de zahăr din Ucraina, retailerii din țara noastră continuă să vândă zahăr de proveniență din Ucraina la preț de dumping. Nemulțumiți de această situație, procesatorii locali și cultivatorii de sfeclă au solicitat sprijinul autorităților.

(CITEȘTE ȘI: Noua metodă de înșelăciune online care a apărut în România. Avertismentul poliției pentru utilizatorii aplicațiilor mobile de socializare)

Scandalul zahărului ia amploare. Acuzații dure la adresa Lidl România

Fabrica de Zahăr Luduș a trimis o notă către Guvern, în care susține că Lidl, cel mai mare retailer alimentar din România, i-a preluat mai puțină marfă decât se convenise inițial. Mai exact, comerciantul german și-ar fi redus achizițiile de zahăr produs local. Totuși, Lidl a scos la vânzare zahăr de proveniență din Ucraina, ce costă sub 4 lei/kilogram, adică tot cât ar fi costat producția unui kilogram de zahăr din sfeclă de zahăr românească în campania din acest an, la Luduș.

„În contextul în care doar prețul de producție al zahărului din sfeclă de zahăr în campania din acest an a fost similar cu cel pe care comerciantul îl are la raft, ne întrebăm cum pot procesatorii români să-și vândă marfa și totodată dacă merită ca aceștia să achiziționeze materia primă de la fermierii români.

Fără îndoială, în condițiile în care actul normativ mai sus menționat ( OUG 84/2023 – n.red) nu își face aplicabile prevederile, iar importurile de zahăr din Ucraina prin T1 (procedura de tranzit comun – n.red) sunt masive, zahărul produs în România nu se va putea vinde, iar fermierii nu-și vor primi contravaloarea pe sfecla de zahăr furnizată procesatorilor. Suntem de părere că cea mai bună cale de soluționare a problemelor este dialogul și am convenit asta și în întâlnirile avute cu reprezentanții Guvernului cu ocazia ultimelor manifestărilor din stradă ale fermierilor și transportatorilor.

Însă, în condițiile în care actele normative adoptate nu sunt puse în aplicare așa cum este firesc să se întâmple într-o țară democratică, ne vedem în situația neplăcută de a recurge din nou la manifestări de protest în fața instituțiilor îndriduite cu aplicarea reglementărilor legale și a vămilor”, se arată în scrisoarea adresată instituțiilor statului.

Concurența neloială poate aduce prejudicii fermierilor români

Cultivatorii de sfeclă de zahăr și reprezentanții fabricii de zahăr Luduș avertizează că legislația prin care s-a institut un mecanism de limitare a importurilor de zahăr din Ucraina nu își atinge scopul. Mai exact, piața locală este în continuare invadată de marfă ieftină de peste granițe. Toate acestea sunt stipulate într-o notă de informare trimisă de Fabrica de Zahăr Luduș și Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „Beta” Luduș către Ministerul Agriculturii și Autorității Vamale. Această situație poate aduce prejudicii importante fermierilor și procesatorilor, aceștia fiind puși astfel în fața unei concurențe neloiale.

Pentru a evita legislația potrivit căreia zahărul din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă, poate fi importat din Ucraina numai pe baza unui acord pentru punerea în liberă circulație, importatorii aduc în țara noastră marfa de proveniență Ucraina prin Bulgaria.

(NU RATA: România ocupă locul 2 în lume la consumul acestei delicatese. În ciuda scumpirii, românii nu își refuză acest „lux”)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare