sursa foto:  Pixabay.com

Noua metodă de înșelăciune online care a apărut în România. Avertismentul poliției pentru utilizatorii aplicațiilor mobile de socializare

În cursul zilei de duminică, 11 februarie 2024, Poliția Română a transmis un avertisment cu privire la apariția unui nou mod de înșelăciune pe internet. Această escrocherie este promovată prin intermediul aplicațiilor mobile de socializare. 

Numărul escrocheriilor online a crescut alarmant de mult în ultimii ani și în România. Recent, o nouă metodă de înșelăciune online a apărut în țara noastră. Toți utilizatorii aplicațiilor mobile de socializare trebuie să fie foarte atenți.

(NU RATA: Ordinele UE vor schimba total România. Predicțiile specialiștilor pentru anul 2040 sunt total surprinzătoare)

Noua înșelătorie online care face tot mai multe „victime” printre români

Poliția Română a descoperit un nou tip de înșelăciune online care se răspândește rapid prin intermediul aplicațiilor de mesagerie. Escrocii se folosesc de un pretext foarte simplu, mai exact ”Apreciază postări pentru bani!”. Astfel, utilizatorii sunt atrași într-o schemă de înșelăciune, ei rămânând fără bani în conturi sau pe carduri. Prin intermediul unui comunicat oficial, Poliția Română a tras un semnal de alarmă în acest sens.

„Poliţia Română a descoperit o tendinţă alarmantă de înşelăciune care se răspândeşte rapid prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie. Sub pretextul simplu al ”aprecierii postărilor pentru bani”, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înşelăciune în mediul online. Activitatea infracţională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe reţelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promiţându-le această activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv”, se arată în comunicatul emis de Poliția Română.

Cum funcționează noua escrocherie

În primă fază, escrocii online trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările, creându-le astfel o iluzie de legitimitate. Sumele de bani oferite se încadrează între 10 şi 50 de lei, fiind menite să stimuleze participarea şi să câștige încrederea potențialelor victime.

Ulterior, potențialele persoane vătămate sunt încurajate să investească sume mai mari de bani pe platforme care promit câștiguri substanțiale. Mai mult, cei care cad în capcană sunt invitați să se alăture unor grupuri de discuţii pe o platformă de mesagerie online. Aici, presupuşii „specialişti” în investiţii îi vor ghida pentru a obţine profituri mai mari. De fapt, escrocii se folosesc de tehnici de manipulare pentru a afla date personale şi pentru a sustrage sume importante de bani de la persoanele vătămate.

Recomandările poliției sunt clare

Pentru a reduce cât mai mult numărul persoanelor ce cad victime acestui tip de înșelătorie online, Poliția Română a transmis câteva recomandări clare.

„Recomandăm cetățenilor să fie precauți și să evite orice interacțiune cu mesaje sau linkuri suspecte pe platformele de socializare, ori care promit îmbogățirea rapidă și fără efort.

La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru prevenirea lor, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online și astfel, trebuie să aibă în vedere mai multe măsuri de contracarare”, se arată în comunicatul Poliției Române.

(VEZI ȘI: 500 de lei pentru românii care depun cererile. A fost stabilit și termenul limită pentru solicitarea ajutorului)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare