sursa foto:  tripsta.ro

Scandal după amenda de 2 milioane de euro dată de ANPC, Blue Air! ‘De unde știa Președintele ANPC (funcție politică) ce amendă va fi aplicată? Hotărăște el amenda? Hotărăște partidul?’

E scandal uriaș după ce amenda de 2 milioane de euro pe care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a dat-o companiei aeriene Blue Air.

Sorin Susanu, comisar ANPC, întreabă pe rețelele de socializare de unde știa președintele ANPC, Horia Constantinescu, de amenda dată Blue Air, în contextul în care reprezentanții companiei aeriene au susținut că au aflat din presă de amenda primită.

Susanu întreabă dacă a hotărât Constantinescu amenda sau dacă a hotărât-o partidul care l-a propus pentru funcție, adică Partidul Social Democrat.

„Este inacceptabil ce se întâmplă!

Horia Constantinescu folosește ANPC-ul (asa cum a făcut și la Constanța) pentru circ mediatic și diferite interese. Dacă ceea ce spun reprezentanții Blue Air este adevărat, lucrurile imbraca aspectele unei infractiuni; sa anunți în spațiul public sancțiunea, înainte ca actul sa fie încheiat și transmis agentului economic este ILEGAL. Mai mult…dacă actul nu a fost finalizat și transmis, de unde știa Președintele ANPC (funcție politica) ce amenda va fi aplicata??? Hotărăște el amenda??? Hotărăște partidul??? Intervine în actul de control??? Se încalcă suveranitatea comisarilor asupra actelor întocmite??? Cum aplici amenda de 2 milioane de euro pentru fapte de acum 2 ani daca legea a intrat în vigoare în 28 mai anul acesta??? Mai mult, Regulament 261/2004 reprezinta o lege speciala în acest domeniu și se aplica prioritar legii generale (363)….. Contează doar „spectaculosul” știrii și se creează percepția ca el a dat cea mai mare amenda??? Acesta o fi motivul pt care atât de multe acte de control întocmite la Cta sunt pierdute în instanță???

Sub conducerea domnului Horia Constantinescu Instituția noastră cunoște un declin accelerat și abuzurile sunt fără precedent.
Am convingerea și speranța că instituțiile statului abilitate sa verifice starea de fapt de la ANPC vor acționa cât mai rapid.
Voi reveni cu detalii despre noua varianta prin care se încearcă intimidarea mea și a comisarilor de la Brașov…”, spune Susanu.

Blue Air: „Societatea nu a primit nicio comunicare în acest sens de la ANPC”

Nu este firesc să aflăm așa ceva din presă. Tocmai am verificat, societatea nu a primit nici o comunicare în acest sens de la ANPC. În plus, cifrele sunt greșite – se referă la toate biletele anulate în respectiva perioadă din cauza valurilor 3, 4 și 5 de pandemie (care oricum reprezintă mai puțin de 10% din totalul zborurilor Blue Air din acea perioadă). Din totalul numărului de pasageri mentionați, majoritatea fie au călătorit deja, fie vor călători vara aceasta.

Nu înțeleg motivul pentru care Autoritatea a considerat necesar să facă acest anunț către public înainte de a clarifica toate aspectele cu compania. Este o perioadă dificilă pentru întreaga aviație, iar managementul și oamenii Blue Air fac eforturi uriașe să rezolve zi de zi toate provocările care apar, astfel încât pasagerii noștri să aibă asigurată predictibilitatea atât de necesară pentru un concediu plăcut și în siguranță; chiar nu înțeleg de ce este nevoie să avem această discutie acum, cu presa, înainte să o fi avut o comunicare directă între companie și autoritate, așa cum ar fi fost firesc”, a declarat pentru Economica.net, Oana Petrescu.

Ce a transmis ANPC:

„În urma sesizărilor depuse de consumatori și ca urmare a reacțiilor din media Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat, în cursul lunii iunie 2022, o acțiune de control la operatorul economic Blue Air Aviation SA.

Mai exact, în perioada 30.04.2021-30.04.2022, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăți în valoare toatală de 66.585.967,68 lei, de către consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene, în care compania aeriană supusă verificărilor operează, cu regularitate, zboruri.

În conformitate cu prevederile transpunerii în legislația națională a Directivei europene Omnibus, în urma publicării în Monitorul Oficial a Ordinului președintelui ANPC, care preciza procedura de urmat în acest caz, a fost constituită o comisie specială, la nivelul Autorității, pentru stabilirea sancțiunilor care se impun. Aceasta a studiat atent rezultatele controalelor și a deliberat.

Ținând cont de aspectele constatate în urma verificărilor și de inexistența cifrei de afaceri declarate a operatorului economic, care a făcut imposibilă stabilirea unei amenzi în procent, Comisia a decis aplicarea unei sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 2 milioane euro, echivalent în lei la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României, la data de 12.07.2022, 9.882.200 lei, în conformitate cu prevederile art.154 (2) din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare.

Odată cu aplicarea acestei amenzi contravenționale, echipa de control a propus, iar președintele ANPC, prin ordin, a dispus ca sancțiune complementară, măsura de remediere prevăzută la art. 121 alin. (1) lit. a) din legea 363/2007, respectiv ,,… încetarea contractului și restituirea contravalorii serviciilor anulate și a compensațiilor aferente în termen de maximum 10 de zile” cu respectarea opțiunii consumatorilor și cu raportare la toate rezervările anulate și pentru care operatorul economic nu a procedat la restituirea corespunzătoare a sumelor datorate, inclusiv compensații, în urma anulării zborurilor survenite ulterior datei de 30.04.2022.

Totodată, a fost dispusă măsura de a nu mai pune la dispoziția consumatorilor, pe piață, oferte de zbor pentru care operatorul economic nu dispune de dotările/mijloacele/resursele necesare efectuării acestora, cu respectarea întocmai a condițiilor și caracteristicilor declarate.

Având în vedere că abaterile constatate privesc atât consumatori din România, cât și din UE, ANPC, prin Direcția Generală Control Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, a transmis o alertă către Comisia Europeană şi autorităţile omoloage ANPC, din celelate state membre, prin care solicită verificarea, la nivel european a încălcărilor similare de legislație, altele decât cele reclamate la ANPC, ori dacă s-au luat deja măsuri de asigurare a respectării legislației, pe teritoriul UE, împotriva unor astfel de abateri ale companiei Blue Air Aviaton SA.

Menționăm că au fost primite 924 de reclamaţii transfrontaliere, fapt care a determinat necesitatea obţinerii unor informaţii suplimentare şi prin reţeaua CPC, care funcţionează ȋn baza Regulamentului (UE) 2394/2017 şi care asigură cooperarea dintre autorităţile naţionale de supraveghere şi control ale pieţei din toate statele membre, la care se adaugă Comisia Europeană.

ATENȚIE! ANPC recomandă consumatorilor să fie extrem de vigilenți și să evite achiziționarea biletelor de avion de la operatori economici care, în trecut, au anulat foarte multe curse și nu au respectat drepturile consumatorilor.

Reamintim totodată că, odată cu notificarea Blue Air, au fost notificate către statele membre, prin rețeaua CPC și Wizz Air și Ryan Air, care de asemenea au avut, în această perioadă, foarte multe anulări sau întârzieri de curse, fără a ține seama de drepturile consumatorilor.

Operatorii economici vor rămâne, în continuare, în atenția ANPC, iar îndeplinirea măsurilor dispuse, de restituire a sumelor, precum și de încetare a practicilor comerciale incorecte, vor fi verificate de comisari, după încheierea celor 10 zile, prevăzute de lege.

ATENȚIE! ANPC recomandă consumatorilor să semnaleze situațiile similare celor prezentate mai sus, indiferent de compania aeriană unde acestea sunt înregistrate.

ATENȚIE! ANPC îi avertizează pe consumatori că societățile comerciale care recuperează sumele nerambursate de companiile aeriene, în cazul anulării zborului, percep comisioane pentru aceste servicii”, informează ANPC.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare