ghinea barna ciolos

sursa foto:  digi24.ro

Scandal uriaș! Acuze la adresa USR: Agenția înființată prin PNRR care ar putea bloca investițiile în spitale

E un scandal uriaș la Sibiu, pe teme construcției noului spital județean. Președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, acuză că o agenție introdusă de USR în PNRR ar putea bloca construcția noului spital județean.

În replică, vicepreședintele USR, Dan Barna, susține că ANDIS – Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, care urmează să fie înființată în prima jumătate a anului viitor, ar trebui să descurce investițiile din sănătate, nu să le încurce, informează Turnul Sfatului.

Conform sursei citate, agenția ar urma să devină ”un centru de excelență în domeniul dezvoltării infrastructurii de sănătate, prin construirea de expertiză și capacitate trans-disciplinară”, după cum se precizează în PNRR. Problema este că înființarea ANDIS a fost asumată prin PNRR, iar prin aceasta ar trebui să se desfășoare principalele investiții din sănătate. Dacă agenția întârzie să se organizeze, unele termene deja fiind la limită, există riscul ca România să nu se încadreze în timpul acordat pentru cheltuirea banilor de la Uniunea Europeană.

Dacă și spitalele locale sunt prinse în această agenție, există pericolul să nu ne încadrăm în termenele asumate de România prin PNRR”, spune Daniela Cîmpean.

Aceasta atrage atenția că introducerea ANDIS în PNRR va complica extrem de mult construcția noului spital județean. Ea spune că agenția, care încă nu s-a înființat, nu are o lege, o structură și, evident, nici angajați și poate prelungi peste limită termenul asumat de România prin PNRR pentru construcția noilor spitale: 2026. Și asta, pentru că va dura foarte mult timp până când acest organism, care ar urma să verifice investițiile din sănătate, să se înființeze.

Singura variantă prin care Sibiul să poată rezolva această situație ar fi ca instituțiile să se organizeze în timp record pentru a realiza ANDIS sau ca noul spital județean să nu treacă prin avizarea noii instituții, susține Cîmpean.

PNRR are o limită clară în care banii pot fi investiți, până în 2026. Până atunci, spitalul județean trebuie să fie ridicat și funcțional. Această agenție va îngreuna foarte mult lucrurile, până se organizează, se fac sedii, se recrutează oamenii, trece timpul, iar acesta este limitat”, a precizat Daniela Cîmpean.

„Sibiul nu e prins în Agenție, cel puțin așa a fost o declarație a fostului ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă. Se spunea că sunt prinse doar spitalele regionale, cele trei, nu și unitatea noastră. Acum nu e clar, depinde de cum va fi structurată prin normele legale. Dar dacă și spitalele locale sunt prinse în această Agenție de Infrastructură, atunci există pericolul să nu ne încadrăm în termenele asumate de România prin PNRR”, a mai spus Cîmpean.

„Ei compară agenția cu CNAIR, dar nu se gândesc la faptul că această companie de autostrăzi a ajuns la ce este acum în mulți ani, noi acum suntem contra-cronometru și mai punem ceva în plus de făcut. Chiar dacă li s-a explicat care sunt argumentele noastre, au ignorat, au avut permanent această atitudine, prin care vor să demonstreze că ei știu totul și nu ascultă argumentele unor oameni cu mai multă experiență decât ei”, a conchis Cîmpean.

Dan Barna: „Noi ne-am uitat ce face restul lumii, să facem și noi”

Am spus că dacă nu găsim niște oameni, care să facă doar asta, să se asigure că monitorizează construcția spitalelor și să le și construim, nu numai să vorbim despre ele, nu avem nicio șansă.

Ori reacția celor de la PSD și PNL a fost, nu că rezolvăm, că știm noi pe cineva. Un mecanism în care o să discutăm o grămadă, dar care nu se întâmplă nimic, asta e problema reală. Noi ne-am uitat ce face restul lumii, să facem și noi.

Nu suntem capabili prin instituțiile pe care le avem să asigurăm acest serviciu important de construcție a spitalelor, iar noi am propus o variantă de instituție exact cu oameni din Ministerul Sănătății, nu s-a încercat o combinație, pentru că asta s-a tot încercat să se acrediteze ideea că <domnule, vreți să aduceți voi niște oameni>. Nu, să organizăm concursuri la nivel internațional, să vină cei mai buni experți din Europa sau din România și în felul acesta să avem o structură care să se ocupe de asta: să construiască spitale. Exact cum e la autostrăzi. Compania Națională de autostrăzi și compania de infrastructură asta fac nu e un ghișeu la Ministerul Transporturilor, e o companie distinctă care face autostrăzi. Și de asta avem niște progrese, sunt niște pași.

E clar teoria managementului de proiect, valabilă peste tot în lume, noi nu vrem să reinventăm apa caldă, apa se încălzește cu un foc, ceva”, a spus Barna.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare