sursa foto:  click.ro

Scurtcircuitul din legislație va fi rezolvat! Legea aflată pe ultima sută de metri: 1 milion de pensionari ar urma să scape de impozit!

În prezent, pensiile mai mici de 2.000 de lei sunt scutite de la plata impozitului. De asemenea, după Decizia Curții Constituționale a României nr. 650/2022, începând cu 28.12.2022, nu se mai reține contribuția de asigurări sociale de sănătate, de 10%, pentru pensionarii care au pensiile mai mari de 4.000 de lei.

Acum sunt șanse mari ca și pensionarii cu pensiile între 2.000 și 3.000 de lei să scape de CASS. De altfel, așa ar fi normal, având în vedere că CCR a eliminat plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru cei cu pensiile mai mari de 4.000 de lei.

În anul 2022, un grup de parlamentari liberali, în frunte cu Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a depus un proiect legislativ care vizează eliminarea CASS-ului pentru pensionarii cu pensiile între 2.000 și 3.000 de lei.

La 14 decembrie 2022, proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, iar acum se află în dezbatere la Camera Deputaților – for decizional.

Dacă va fi votată de Camera Deputaților, proiectul va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare și va intra în vigoarea după publicarea în Monitorul Oficial.

Vezi și Proiect de HG publicat de Ministerul Muncii: Pensionarii care vor beneficia, în mod gratuit, în anul 2023 de acest serviciu

Forma proiectului de lege adoptat de Senat:

<<Articol unic – Alineatul (1) al art. 100 din Legea nr. 227 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul oficial al României, Partea I, nr. 688 din 10 septembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(l)Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii.”>>, se arată în propunerea legislativă semnată de un grup de liberali, în frunte cu Raluca Turcan.

Liberalii susțin că această propunere legislativă este o „formă de compensare parțială a inflației din ultima perioadă”.

În contextul creșterii accelerate a prețurilor de consum și al erodării puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici, propunem majorarea de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a sumei prevăzute la alin (1) al art 100, ca formă de compensare parțială a inflației din ultima perioadă.

Măsura are un impact bugetar brut estimat la aproximativ 87,49 milioane lei lunar, impact bugetar care va fi acoperit/compensat în integritate din:

– creșterea veniturilor bugetului de stat, peste prognoze, din următoarele surse fiscale/: TVA, alte taxe și impozite fiscale. De asemenea, măsura va genera stimularea/menținerea consumului agregat al populației vârstnice și o valoare mai mare a veniturilor bugetare.

– creșterea veniturilor bugetului general consolidat în prima parte a anului 2202, în special pentru următoarele categorii de venituri: impozitul pe salarii și venit (+18,4% în primele 6 luni); contribuții de asigurări (+9,7% în primele 6 luni). Această creștere a veniturilor, care este superioară prognozelor care au stat la baza fundamentării bugetului de stat pentru anul 2022, permite implementarea plafonului de venit neimpozabil încă din cursul anului 2022”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

„Așadar, măsura se întemeiază bugetar pe surse precise de finanțare și asigură, concomitent, următoarele avantaje asupra societății și mediului economic:

  • contribuie la creșterea puterii de cumpărare pentru aproximativ 1 milion de pensionari care au un cuantum al pensiilor mai mic sau egal cu 3.000 de lei;
  • contribuie la menținerea unei cereri cel puțin constante în economie, cu efecte pozitive asupra operatorilor economici români (care produc și comercializează produse pe piața internă) și asupra creșterii economice; 
  • contribuie la creșterea veniturilor bugetare fiscale din TVA, accize și alte taxe și alte impozite asociate utilizării bunurilor”, se mai arată în expunerea de motive semnată de Raluca Turcan, deputat PNL și fost ministru al Muncii.

Inițiatorii proiectului: Anastase Roberta-Alma – senator PNL; Badea Viorel-Riceard – senator PNL; Bica Dănuţ – senator PNL; Bîca Iulian-Mihail – senator PNL; Bourceanu Septimiu-Sebastian – senator PNL; Brătescu Liviu – senator PNL; Cristina Ioan – senator PNL; Fenechiu Cătălin-Daniel – senator PNL; Gorghiu Alina-Ştefania – senator PNL; Guran Virgil – senator PNL; Hatos Adrian – senator PNL; Niculescu-Ţâgârlaş Cristian-Augustin – senator PNL; Pandea Ciprian – senator PNL; Potecă Vasilică – senator PNL; Scarlat George – senator PNL; Ţapu Nazare Eugen – senator PNL; Veştea Mihail – senator PNL; Voiculescu Liviu-Dumitru – senator PNL; Alexe Florin-Alexandru – deputat PNL; Andronache Gabriel – deputat PNL; Balan Ioan – deputat PNL; Barcari Rodica-Luminiţa – deputat PNL; Bota Călin-Ioan – deputat PNL; Burciu Cristina – deputat PNL; Calotă Florică Ică – deputat PNL; Ciofu Cătălina – deputat PNL; Cupşa Ioan – deputat PNL; Gheorghiu Bogdan – deputat PNL; Leoreanu Laurenţiu-Dan – deputat PNL; Morar Olivia-Diana – deputat PNL; Năcuţă Sorin – deputat PNL; Özmen Oana-Marciana – deputat PNL; Pecingină Gheorghe – deputat PNL; Polak Tudor – deputat PNL; Prişcă Răzvan-Sorin – deputat PNL; Sighiartău Robert-Ionatan – deputat PNL; Şişcu George – deputat PNL; Şoptică Costel – deputat PNL; Stănescu Vetuţa – deputat PNL; Ştirbu Gigel-Sorinel – deputat PNL; Stoian Maria – deputat PNL; Thellmann Christine – deputat PNL; Trăilă Cristina – deputat PNL; Turcan Raluca – deputat PNL; Tuţă George-Cristian – deputat PNL; Vecerdi Cristina-Agnes – deputat PNL.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare