sursa foto:  news.ro

Se dau amenzi uriașe! Această faptă vă poate lăsa fără 5000 de lei

Cum sărbătoarea muncii, 1 Mai bate la ușă, românii se pregătesc să petreacă în aer liber, prin grătare. 

Grătarul în aer liber este printre activitățile preferate ale românilor din toate colțurile țării. Ceea ce nu mulți știu este că există în vigoare o lege ce vizează desfăşurarea activităţilor de picnic și în care se precizează clar faptul că grătarele în aer liber se pot face doar în zone special amenajate.

Potrivit regulilor ce au fost stabilite acum un deceniu, prin Legea nr. 54/2012, picnicurile și grătarele se pot organiza doar cu respectarea unor reguli clare.

Conform actului normativ, activitatea de picnic se definește ca „orice activitate de recreere desfăşurată în zone în care oamenii obișnuiesc să-și petreacă timpul liber, aflate pe domeniul public ori privat al statului şi/ sau al primăriilor, de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi şi/ sau alimente, dar şi, după caz, aprinderea ori nu a focului”, notează Avocatnet.ro.

Sunt stabilite două zone clare în care se pot organiza picnicuri sau grătare:

  • în zonele indicate pentru activităţile de picnic, unde sunt permise activităţi de picnic, dar nu și aprinderea focului;
  • în zonele special amenajate pentru activităţile de picnic, dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea activităţilor de picnic şi în care aprinderea focului este permisă.

Astfel, cei care fac grătar în zonele care nu sunt amenajate special pentru această activitate pot primi o amendă cuprinsă între 2.000 și 5.000 de lei.

O altă obligație pe care o au amatorii de grătar în aer liber este să arunce selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, altfel riscă amenzi de până la 500 de lei, precizează sursa citată.

Sancțiuni se aplică celor care folosesc focul deschis și pentru pentru aruncarea de ţigări, chibrituri sau orice alte obiecte aprinse în alte locuri decât în cele special amenajate. În aceste cazuri, riscă să scoată din buzunar până la 3.000 de lei.

Amenzile sunt date de reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu, de polițiști, inclusiv cei locali, de jandarmi sau reprezentanții autorităţilor administraţiei publice locale.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare