sursa foto:  stiridecluj.ro

Se devansează termenul! Ministerul Muncii: ‘1 iunie 2023 și nu anul 2024, cum era prevăzut inițial’

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în fruntea căruia se află ministrul Marius Budăi, a anunțat că a fost modificat termenul de intrare în vigoare a normelor metodologice de aplicare a Legii privind venitul minim de incluziune.

Miercuri, Guvernul României a modificat, printr-o hotărâre, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune (VMI), prin care se asigură acordarea acestuia în condiții egale pentru toate persoanele și familiile care îndeplinesc aceleași condiții de eligibilitate, informează Ministerul Muncii.

Ministerul Muncii: „1 iunie 2023 și nu anul 2024, cum era prevăzut inițial

Una din principalele modificări vizează data intrării în vigoare a normelor metodologice, respectiv 1 iunie 2023 și nu anul 2024, cum era prevăzut inițial, această măsură fiind necesară pentru a asigura luarea măsurilor administrative necesare acordării VMI începând cu anul viitor.

Fac excepție reglementările referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune, inclusiv a măsurilor complementare acestuia, prevăzute pentru beneficiarii venitului minim de incluziune, care se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.

Totodată, sunt clarificate unele aspecte procedurale în privința modului de stabilire a veniturilor anuale/periodice. Astfel, este prevăzut că pentru stabilirea venitului net lunar se va calcula media lunară a acestora în raport cu perioada pentru care au fost acordate, în baza celei mai recente declarații fiscale înregistrată la organul fiscal competent.

O altă modificare se referă la documentele justificative pentru obținerea dreptului la VMI, putând fi prezentate documente în original, copie legalizată sau copie simplă, în funcție de situația fiecărui beneficiar, atunci când, din motive tehnice, nu pot fi accesate bazele de date cu informațiile necesare verificărilor sau validărilor sau aceste informații nu fac obiectul constituirii unor baze de date.

Actul normativ introduce și procedura de decontare a cheltuielilor cu transportul persoanelor care urmează cursurile programului educațional ”A doua șansă”, la mai mult de 5 km de domiciliu. Aceste cheltuieli se decontează trimestrial la solicitarea autorităților administrației publice locale, depusă la agențiile pentru plăți și inspecție socială.

De asemenea, a fost înlocuit și formularul de cerere pentru acordarea VMI cu unul similar celui utilizat în prezent pentru venitul minim garantat, pentru a face posibilă colectarea informațiilor care să stea la baza stabilirii dreptului.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare