mai

Se iau măsuri drastice! Mii de români sunt vizați- Se fac verificări

Guvernul anunță măsuri drastice pentru combaterea pestei porcine africane. Polițiștii au de îndeplinit, astfel, noi sarcini.

Forțat de Comisia Europeană, care amenință să nu mai dea bani României pentru combaterea pestei porcine africane, Guvernul a decis să schimbe legislația în domeniu.

Un pas important este sarcina dată polițiștilor în controlul porcilor crescuți de persoane fizice și în verificarea autovehiculelor, dat fiind interdicția transporului suinelor fără acte în regulă.

Astfel, angajații MAI vor avea în atribuții controlul în vederea respectării de către deținătorii de porcine a prevederilor legale, controlul circulaţiei porcinelor pe drumurile publice şi sancționarea mişcării porcinelor și deținerii ilegale a acestora, precum și confiscarea animalelor care sunt transportate ilegal și a mijloacelor de transport care sunt utilizate la transportul acestora.

Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, polițiștii, jandarmii, pompierii și polițiștii de Frontieră vor participa, prin echipe fixe şi/sau mobile, la activităţile pentru supravegherea şi controlul mişcărilor de porcine vii, produse şi subproduse animaliere, alte materii şi materiale ce pot fi contagioase, în şi dinspre focar, zona de protecţie şi zona de supraveghere. Totodată, aceștia vor acorda sprijin personalului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pentru aplicarea tuturor măsurilor restrictive și vor stabili rutele, vor dirija şi vor controla circulaţia autovehiculelor în zonele afectate de pesta porcină africană.

În jurul gospodăriilor și localităților în care a fost depistată pesta porcină africană vor fi instalate panouri de avertizare, iar polițiștii și Armata vor institui controale și supraveghere a zonelor. Semne şi panouri de avertizare vor fi montate și pe drumurile ce delimitează graniţele zonelor de protecţie şi de supraveghere. Pe de altă parte, polițiștii de Frontieră vor fi obligați să raporteze autorităților sanitare veterinare descoperirea cadavrelor de mistreți sau atunci când observă populaţii de porci mistreţi cu un comportament modificat, care poate fi determinat de boală, despre care au luat cunoştinţă pe timpul executării misiunilor de supraveghere a frontierei României. Ministerul Apărării Naționale va asigura sprijinul necesar organizării prompte a centrelor de intervenție în teren, cât mai aproape de focar, inclusiv prin punerea la dispoziția acestora a unor facilități existente în unitățile militare ce pot fi dislocate în acest sens. În același timp, Armata Română va îndeplini și alte atribuții dispuse de prefect, în calitate de preşedinte al comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.

Autoritățile locale vor fi obligate să asigure amenajarea spațiilor necesare cazării porcinele neidentificate și neînsoțite de documentele specifice prevederilor legislației sanitar-veterinare care sunt reţinute oficial și condiții de întreținere a acestora cu respectarea normelor de bunăstare. În cazul animalelor moarte, angajații primăriilor sunt cei care se vor ocupa de scoaterea și manipularea cadavrelor din adăpost, săparea și astuparea gropilor. În ce privește animalele vii confiscate, acestea vor fi valorificate de către ANAF, precizează national.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare


No items